x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... - Mihai Pelin

Astazi e ziua ta... - Mihai Pelin

25 Aug 2005   •   00:00
Astazi e ziua ta...  -  Mihai Pelin

A emigrat in Italia in 1986 si a revenit in tara in 1992. Tot atunci, a fost primul istoric care a avut acces la arhivele fostei Securitati. Astazi, scriitorul Mihai Pelin implineste 65 de ani.

"Sunt foarte multe lucruri de facut..."

A emigrat in Italia in 1986 si a revenit in tara in 1992. Tot atunci, a fost primul istoric care a avut acces la arhivele fostei Securitati. Astazi, scriitorul Mihai Pelin implineste 65 de ani.

"Cu cat inaintezi in varsta, iti dai seama ca sunt foarte multe de facut, lucruri peste care in tinerete ai trecut si nu le-ai facut la timp, acum cauti sa le faci. Este exact ceea ce traiesc si eu astazi. Constat ca in politica romaneasca este o harababura fara margini, asa ca am renuntat sa mai scriu articole politice pentru ca nu stii cine, cum si ce face. In schimb, ma ocup de proiectele mele si sunt acum gata sa termin o carte despre toate bombardamentele care au fost efectuate asupra teritoriului romanesc in cel de-al doilea razboi mondial. Mai am in pregatire o carte despre distrugerea minoritatii germane din Romania, pe care eu o consider una din marile averi ale romanilor cat timp ea a existat, dar acum a fost redusa la minimum... Cea mai mare realizare din anul trecut este publicarea celei mai substantiale carti pe care am tiparit-o eu pana acum, se numeste «Vietile pictorilor, sculptorilor si arhitectilor romani intre legionari si stalinisti». Este un volum masiv, de peste 700 de pagini si a aparut la Editura Compania. Am sa va spun care e cea mai mare satisfactie a vietii mele: ma aflam la Roma in ziua in care Ceausescu a sters-o de pe cladirea CC-ului cu elicopterul. Am vazut scena la televizorul din trattoria respectiva in care eram impreuna cu doi prieteni istorici. Au chemat si alti prieteni italieni si m-au serbat pe mine, desi eu nu eram vinovat de fuga lui Ceausescu. A fost un moment extraordinar de placut, mi-am dat seama atunci ca ma voi intoarce intr-o alta tara decat cea din care plecasem. As vrea sa se aseze cumva Romania din punct de vedere politic, sa nu mai asistam la tot tambalaul asta care se naste cu fiecare prilej de schimbare a puterii. Cum m-am indreptat spre aceasta profesie? Imediat dupa ce am terminat armata am inceput sa public versuri, dupa aceea am facut reportaj, proza si in timp ce eram la facultate am inceput sa ma orientez pe studiile de istorie, dar de o istorie redactata altfel decat in limbajul constipat al istoricilor de profesie. O istorie scrisa cu nerv pentru ca, sa stiti, cele mai bune carti de istorie din secolul al XX-lea le-au scris ziaristii, nu istoricii de profesie."

MOMENT
"Au chemat si alti prieteni italieni si m-au serbat pe mine, desi eu nu eram vinovat de fuga lui Ceausescu. A fost un moment extraordinar de placut, mi-am dat seama atunci ca ma voi intoarce intr-o alta tara decat cea din care plecasem"

DORINTA
"As vrea sa se aseze cumva Romania din punct de vedere politic, sa nu mai asistam la tot tambalaul asta care se naste cu fiecare prilej de schimbare a puterii" - Mihai Pelin, istoric
×
Subiecte în articol: calendar