x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... prof. dr. Mihai Voiculescu

Astazi e ziua ta... prof. dr. Mihai Voiculescu

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    22 Noi 2006   •   00:00
Astazi e ziua ta... prof. dr. Mihai Voiculescu

Este presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului si seful Centrului de Medicina Interna - Nefrologie al Institutului Clinic Fundeni. Astazi, prof. dr. Mihai Voiculescu isi sarbatoreste ziua de nastere.

"E foarte greu sa faci medicina pe datorie"

"Ca si in anii trecuti sunt alaturi de colegii mei, in spital, unde problemele legate de invatamantul medical, ingrijirea bolnavilor si cercetare ne solicita si ne preocupa la cel mai inalt grad. A fost un an bun atat in plan profesional, cat si in plan familial, desi problemele cu care se confrunta sistemul sanitar si invatamantul par tot mai multe si mai complexe. Bolile pe care le ingrijim sunt foarte severe, chiar poate mai severe decat in alte spitale din alte parti ale lumii, unde cazuistica dificila se distribuie pe diverse alte orase. La noi, greul apasa pe cateva spitale, din nefericire, cu mai putin bani decat primesc spitalele obisnuite. E foarte greu sa faci medicina pe datorie, pe imprumuturi, pe credit. Ceea ce ma surprinde este ca din ce in ce mai frecvent observam ca nici ministerul, nici alte organizatii de stat sau nonguvernamentale nu isi concentreaza suficient de mult atentia pe problemele de sanatate.

Dovada este faptul ca tot mai multi medici parasesc Romania. Examenul de rezidentiat din acest an a aprobat inca o data ca ne pleaca un numar important de medici. Acest lucru ma ingrijoreaza si nu l-as trece la o activitate nefavorabila a cadrelor didactice, ci a neglijentei si a nepasarii pe care le are societatea fata de acest segment important al lumii noastre. Cred ca o data cu intrarea Romaniei in UE vor pleca si mai multi. Atunci cand nu acorzi catusi de putina atentie si nu vrei sa finantezi ceva, este clar ca vei pierde in zona respectiva.

Regretul meu este ca omenirea si societatea se confrunta inca cu atat de multe probleme care asteapta sa fie rezolvate. Probabil ca asta este viata, lupta pentru a incerca sa ai cat mai putine probleme. Or, in realitate, numarul lor creste exponential. Cu cat ne dezvoltam mai mult, cu atat numarul problemelor creste mai mult. Nu m-am schimbat in nici un fel, pentru ca sunt extrem de dur si mi-am pastrat entuziasmul. As putea spune ca acesta este combustibilul cu care fac fata numarului atat de mare de probleme pe care le are de rezolvat intregul sistem medical romanesc.

In nici un moment nu am considerat ca este greu sa iau o decizie. Am evitat sa ajung in situatii in care sa trebuiasca sa iau decizii vitale. A existat totusi un moment de rascruce, cand m-am hotarat sa vin sa lucrez la Spitalul Fundeni, pe care il stiam ca este foarte greu si cu pretentii de rang european. Daca era un spital unde lucrurile erau si mai dificile, m-as fi dus acolo. Cea mai mare izbanda este faptul ca am putut sa ma ridic si sa ma pastrez la standardele pe care le are Spitalul Fundeni."

×
Subiecte în articol: calendar