x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... - Radu Cosasu

Astazi e ziua ta... - Radu Cosasu

29 Oct 2005   •   00:00
Astazi e ziua ta...  -  Radu Cosasu

S-a nascut la Bacau, sub numele originar Oscar Rohrlich, nume pe care-l va tematiza literar in mai multe nuvele si in doua dintre cartile sale. Dupa o serie de volume de proza, debuteaza ca scenarist de film si dramaturg. N-a stat departe nici de gazetarie, care a fost prima lui dragoste. Radu Cosasu implineste astazi 75 de ani.

"Ia totul in tragic si nimic in serios!"

S-a nascut la Bacau, sub numele originar Oscar Rohrlich, nume pe care-l va tematiza literar in mai multe nuvele si in doua dintre cartile sale. Dupa o serie de volume de proza, debuteaza ca scenarist de film si dramaturg. N-a stat departe nici de gazetarie, care a fost prima lui dragoste. Radu Cosasu implineste astazi 75 de ani.

"Ziua mea este o zi obisnuita de lucru, va spun foarte sincer. Sunt un om care socoteste ca aceste lucruri sunt strict intime, ale mele, si nu le dau o importanta mai mare decat trebuie. Planuri de ziua mea? Da, m-am gandit ce articol sa scriu la Dilema pentru saptamana viitoare! Am simtit ca ritmul anilor s-a schimbat, dar m-am opus ideii de a fi pesimist din cauza asta, de a fi melancolic. Da, timpul se scurge altfel, dar n-am voie sa intru la idei. Cea mai mare dorinta pentru anul nou ce incepe este sa imi termin cartea care o am acum sub condei. Nu mi-am facut planuri la pragurile varstei pentru ca ma ia cu un fior prea mare. In viata m-am ghidat dupa dictonul «Ia totul in tragic si nimic in serios!». Mi-am dorit dintotdeauna sa fiu gazetar, e adevarat sportiv, sa descriu cum se marcheaza goluri, dar prin miscarea istoriei am ajuns chiar sa fiu un nuvelist. Meseria mea este aceea de nuvelist. Nici mai mult, dar nici mai putin. E cea mai mare satisfactie. Daca nu as fi facut asta, mi-ar fi placut sa fiu pianist. Dar nu regret nimic, sunt un om al lui Edith Piaf, «Non, je ne regrette rien». O aniversare mai speciala decat celelalte a fost una care o faceam ani la rand cu prietenii mei cei mai buni, Lucian Raicu, criticul literar, sotia lui, Sonia Larian, si marele poet care a fost Florin Mugur. Erau cele mai frumoase zile de nastere acestea, fiecare avea grija sa-si pregateasca un discurs la care, dupa ce era rostit cu toata solemnitatea, radeam cu totii... Pe drumul literaturii am pornit cand am fost dat afara de la Scanteia Tineretului, in ’56, pentru atitudinea mea in problemele revolutiei din Budapesta. Cel mai frumos cadou pe care l-am primit pana acum la o zi de nastere este un pulover de la sotia mea. Ma omor dupa pulovere... Daca as schimba ceva in viata mea? Nu...nu...nu! V-o spun cu toata stangacia unui om care nu da interviuri!"

ATITUDINE
"Am simtit ca ritmul anilor s-a schimbat, dar m-am opus ideii de a fi pesimist din cauza asta, de a fi melancolic. Da, timpul se scurge altfel, dar n-am voie sa intru la idei"

HAZARD
"Mi-am dorit dintotdeauna sa fiu gazetar, e adevarat sportiv, sa descriu cum se marcheaza goluri, dar prin miscarea istoriei am ajuns chiar sa fiu un nuvelist. Meseria mea este aceea de nuvelist. Nici mai mult, dar nici mai putin. E cea mai mare satisfactie" - Radu Cosasu, scriitor
×
Subiecte în articol: calendar