x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." : Radu Gabrea

"Astăzi e ziua ta..." : Radu Gabrea

de Ramona Vintila    |    20 Iun 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..." :  Radu Gabrea
Sursa foto: MARIAN ILIESCU/

A fost profesor asociat la IATC, respectiv UNTC, şi preşedinte al Oficiului Naţional al Cinematografiei. In cadrul TIFF 2007 a primit Premiul pentru contribuţia sa la dezvoltarea cinematografiei romăneşti şi europene. Astăzi regizorul Radu Gabrea implineşte o vărstă rotundă.

"Un şarpe boa pe ecran…"

A fost profesor asociat la IATC, respectiv UNTC, şi preşedinte al Oficiului Naţional al Cinematografiei. In cadrul TIFF 2007 a primit Premiul pentru contribuţia sa la dezvoltarea cinematografiei romăneşti şi europene. Astăzi regizorul Radu Gabrea implineşte o vărstă rotundă.

"Aveam doar şapte ani. Incepusem să citesc. Citeam mult, dar nu văzusem niciodată un film. Cănd a apărut un film după cartea «De la Apenini la Anzi» de Edmondo de Amicis, un scriitor al generaţiilor de copii ai anilor ’30-’40, tata a vrut să-mi facă o surpriză. M-a dus pentru prima dată la CINEMA… Am intărziat vreo douăzeci de minute şi am intrat in sală pe intuneric. Pe ecran, luneca uriaş, de la stănga la deapta, ţin minte precis, un imens şarpe boa, care ocupa tot ecranul… M-am speriat atăt de tare, incăt m-am smuls din măna tatei şi am fugit din sală. Cam ăsta a fost primul meu contact cu cinematograful. Pe scurt: mi s-a făcut frică.

Cu timpul, frica mi-a trecut, am prins curaj şi... dupa aventuri inginereşti pe şantierele patriei am ajuns la... Institutul de Teatru şi Film. Preşedintele Comisiei de admitere era Liviu Ciulei. Am intrat primul, cu nota 10. Cănd am plecat dintre inginerii mei, toţi se uitau la mine ca la o minune. Ca la un explorator care pleacă pe jos să cucerască Antarctica. Am cucerit ceva din ea… «Prea mic pentru un război atăt de mare», primul meu film, a fost selecţionat la Cannes in 1970, la Quinzaine des Realisateurs, apoi celelalte filme, «Dincolo de nisipuri», film care a fost oprit de «Tovăraşul» personal, după o proiecţie in vila proprie, din nou la Cannes, considerat «Cel mai bun film romănesc al anilor ’70» («Antonin şi Mira Liehm» The east European Cinema - UCLA PRESS). Apoi, plecarea in Germania, reluarea după 5 ani de adaptare a activităţii de cineast. Intălnire cu oameni minunaţi deveniţi prieteni. Mai intăi, «Nu te teme, Jacob!», după nuvela lui Caragiale «O făclie de Paşti» care, impreună cu «Mefisto», a fost considerat de Louis Marcorelles, in prestigiosul «Le Monde», «unul din cele mai bune filme văzute la Berlin». Am fost unul din puţinii cineaşti veniţi din Est care in acei ani am trăit din meseria de cineast. A urmat «Un Bărbat ca Eva», un film rămas şi astăzi un film de cult in SUA sau Anglia… apoi multe altele. Ultimul, un film care mi-a făcut o enormă bucurie şi pe care il iubesc foarte mult, l-am terminat de curănd. La premiera de la TIFF, la Sibiu, ca şi la proiecţiile de la Cluj, filmul a fost primit extraordinar. Jumătate de oră de ovaţii la Sibiu. Ce-mi mai doresc? Să reuşesc să fac căte un film pe an de acum incolo. Sănătate şi humor! Trebuie să ai mult humor să supravieţuieşti in Romănia."

×
Subiecte în articol: calendar film