x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Radu Tudor

Astăzi e ziua ta: Radu Tudor

de Ramona Vintila    |    21 Iul 2011   •   21:00

'Traiesc vremurile astea cu apasare, dar si cu speranta. Sunt multe lucruri care nu-mi plac, din tot ce ma inconjoara. As vrea sa ma pot detasa, implicarea personala ma face uneori sa-mi pese prea mult, cu un consum inerent. Proiectele profesionale imi consuma cea mai mare parte a timpului si energiei. Nu regret, pentru ca sunt foarte mari satisfactii si ai sentimentul ca ceea ce faci e de folos pentru multi oameni.

Cei care apreciaza emisiunile de la Antena 3 (Punctul de intalnire in fiecare duminica si La ordinea zilei, de luni pana vineri) si ceea ce scriu in Jurnalul National si Saptamana financiara trebuie sa stie ca sunt multe presiuni din partea actualei puteri. Ca lupta nu e usoara, tentatiile lor sunt mereu abuzive, cu siguranta imorale si nu de putine ori ilegale. Derapajele lor sunt din ce in ce mai grave. Prin atacarea noastra, a jurnalistilor, oamenii puterii incearca de fapt sa sparga oglinda ce le arata chipul lor strambat de ura, ridat de crisparea incompetentei. Este al treilea regim sub care-mi fac meseria de jurnalist. Ei au trecut, noi am ramas. Sunt foarte multi oameni pe care-i simt solidari cu lupta noastra, cu provocarile pe care le lansam pentru a fi cat mai aproape de adevar. N-am pretentia ca sunt cel fara greseala, spun doar ca pledoaria mea zilnica in calitate de jurnalist e convingerea unui om sincer, care spune ceea ce crede, cu buna credinta si din dorinta de a se indrepta atat de mult lucruri strambe in tara in care traim cu totii.

Viata de jurnalist e foarte frumoasa, extrem de solicitanta si plina de neprevazut. O provocare continua. E un breaking news etern. Apar subiecte importante la pranz, noaptea la 1 sau dimineata la 6. Oricand trebuie sa fi pregatit pentru o analiza sau o interpretare corecta a unui eveniment, in care telespectatorul sa creada. Antena 3 este o televiziune cu multi telespectatori. Numarul lor a crescut spectaculos in ultimul an. Sunt emisiuni de talk-show cu audiente foarte bune, la fel si editii speciale de stiri. Te apreciaza cei care sunt pe aceeasi unda cu tine si simt la fel, ca mergem intr-o directie gresita si trebuie cumva oprit acest lucru. Te scalda intr-o mare de laturi personajele care adora puterea si nu vad abuzurile ei, din ignoranta ori din interes bine stimulat. Imi place polemica, accept ideea ca sunt jurnalisti pro pentru ceea ce sunt eu contra. Totul este rezonabil cat timp se desfasoara in limitele decentei de limbaj si comportamental. Selectia subiectelor e importanta, calitatea invitatilor la fel. Nu de putine ori trebuie sa provoci ori sa exagerezi (asa cum justificat spune jurisprudenta CEDO in materie de libera exprimare) pentru ca sa afli un adevar important, cu impact serios asupra populatiei. In tot ceea ce fac azi la Antena 3, pentru mine sunt de neinlocuit prietenia lui Mihai Gadea, parteneriatul onest din partea Danei Grecu si sprijinul neconditionat al colegilor care muncesc atat de mult pentru acest post.

Foarte multe lucruri as schimba in Romania: curatenia oraselor, finantarea spitalelor, infrastructura de anii' 60 si nu in ultimul rand, mintea celor care conduc. Sunt constient ca si in privinta mea sunt multe de schimbat, n-am ajuns inca sa fiu multumit pe deplin de ceea ce sunt sau ce fac.

Fara ocolisuri, n-are rost sa ne mintim. Viitorul tarii noastre in raport cu nevoile oamenilor este unul destul de sumbru. Au trecut 20 de ani de cand cerem lucruri banale, precum nivel de trai decent, asistenta medicala eficienta, niste autostrazi si un pic de bun simt de la guvernanti. Fiecare stie in ce masura lucrurile acestea au fost rezolvate. Povestea ca nu sunt bani e una din marile diversiuni lansate de cei care fac smecherii de sute de milioane de euro in plina criza.

Putem doar sa speram ca va fi mai bine, dar nu vad acum politicieni providentiali nici in urmatorii 20 de ani care sa modernizeze din temelii tara asta, fara sa o eutanasieze in prealabil, cum fac cei de azi. Pana atunci insa, o schimbare e absolut obligatorie. Asta depinde si de oameni. Stiti cum se spune, Dumnezeu iti da, insa nu-ti baga in traista.

Credinta e importanta, doar cu ea rezisti onorabil in viata.

Cu siguranta, la 41 de ani, as alege acelasi drum. Jurnalismul e o meserie senzationala, care iti ofera satisfactii, te consuma, te umple de frustrari, iti da sanse nebanuite. Pe scurt, o viata profesionala plina, asa cum si-ar dori oricine. In plan personal, dorinta mea cea mai importanta e legata de sanatatea si stabilitatea familiei mele: sotia, parintii, sora, bunica si multe rude apropiate, care imi sunt atat de dragi. Sper sa fiu mai putin tolerant cu nerealizarile personale si sa se apropie rapid momentul maximei impliniri.'

×
Subiecte în articol: calendar astăzi e ziua ta...