x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astazi e ziua ta..." - Sandu Sticlaru

"Astazi e ziua ta..." - Sandu Sticlaru

17 Oct 2005   •   00:00
"Astazi e ziua ta..."  -  Sandu Sticlaru

Si-a impartit dragostea de actorie intre teatru si film, de-a lungul unei vieti intregi petrecute pe scena sau pe platourile de filmare. Acum cativa ani a iesit la pensie si asta este cel mai mare regret pe care il are. Actorul Sandu Sticlaru a implinit 82 de ani.

"Ma mir ca am ajuns la aceasta varsta"


"La varsta mea, fiecare zi e, de acum, pretuita bine. Sa va spun sincer, nu imi aduc aminte sa se fi petrecut ceva deosebit de ziua mea vreodata, poate ca a fost un an cand am uitat de aniversare, dar altceva nu. Stiti ce se intampla cu timpul? Inainte, cand mergeam in oras, ma intalneam cu multa lume cunoscuta, prieteni, acum am senzatia ca nu mai cunosc pe nimeni, parca sunt intr-un alt oras... S-au dus cunoscutii mei, eu am mai rezistat. Satisfactia cea mai mare a vietii mele este tocmai la varsta asta si am sa va spun de ce: m-au chemat la Radio, sa citesc din «Amintirile» lui Creanga, iar redactorului, un om foarte dragut, i-a placut si a zis sa mergem mai departe... Am ajuns la partea a III-a si am o mare satisfactie ca am reusit sa fac asta. Am inceput de tanar meseria asta si nu s-a mai pus problema sa fac altceva. Dintre film si teatru mi-a placut mai mult teatrul, pentru ca spectatorul raspunde imediat, il simti in sala, respira cu tine o data, e o diferenta mare. Din 1946 am fost pe scena, pana ce am iesit la pensie, acum cativa ani; e mai mult de o viata... Am iesit la pensie de la Teatrul National, insa inainte jucam la Teatrul Nottara. Acolo am jucat toata viata mea si intamplator mai jucam pe la alte teatre. De ziua mea imi doresc sa fiu sanatos, sa o mai duc asa macar doi-trei ani. Am citit undeva ca nu intotdeauna poti sa ajungi unde vrei, dar intotdeauna trebuie sa tinzi, sa fii un om corect si cinstit. Eu am tins toata viata, poate am facut si multe porcarii din tampenie, nu stiu, dar eu am tins intotdeauna sa ma comport corect si cinstit. Eu am jucat in general comedie, personajele pe care le-am jucat erau foarte bine conturate si puteai sa faci ceva cu ele. Am avut colegi foarte buni, cu toata lumea m-am impacat bine, n-am avut probleme, de multe ori pe scena exista insa o lupta de afirmare, care poate fi dusa si cinstit, si necinstit.

Daca as putea sa ma intorc in timp, as face altfel foarte multe lucruri, atat de multe, incat nici n-are rost sa vi le spun, si din viata mea pe scena, si din viata mea particulara... o serie de lucruri pe care cred ca nu le-am facut cu intelepciune. Regretul cel mai mare este ca a trebuit sa ma retrag de pe scena, dar am considerat ca sunt prea batran. Teatrul de acum e diferit de ce am jucat eu, sunt altfel de piese, iar muzica difuzata acum pe toate canalele nu imi place. Nu reprosez tineretului ca iubeste muzica asta, Doamne fereste, dar mie nu-mi place. Ma mir ca am ajuns la aceasta varsta, nu credeam, pentru ca am avut destule probleme cu sanatatea..."

×
Subiecte în articol: calendar