x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...”: Valentin Gheorghiu

“Astăzi e ziua ta...”: Valentin Gheorghiu

de Ramona Vintila    |    21 Mar 2008   •   00:00
“Astăzi e ziua ta...”: Valentin Gheorghiu
Sursa foto: Paul Buciuta/

Întreaga viaţă a dedicat-o muzicii pe care a făcut-o pentru ascultătorii săi. Maestrul Valentin Gheorghiu împlineşte astăzi 80 de ani. Îi urăm La mulţi ani!

Întreaga viaţă a dedicat-o muzicii pe care a făcut-o pentru ascultătorii săi. Maestrul Valentin Gheorghiu împlineşte astăzi 80 de ani. Îi urăm La mulţi ani!

 

Liliana Pispiris, realizator de emi­siuni muzicale în cadrul So­cietăţii Române de Radiodifuziune (SRR), specialist în muzică de cor spune că maestrul Valentin Gheor­ghiu este “cel mai mare pianist român în viaţă”.

“Mă simt încă tânăr sufleteşte datorită muzicii pe care o slujesc de peste 60 de ani. Muzica te apropie de Divinitate şi te leagă de oameni, pe care îi cunoşti şi îi iubeşti mai mult. Nu am regrete încât să îmi doresc să mă întorc în timp, nu sunt Faust să mă întorc în ce perioadă vreau. Fie­care vârstă cu satisfacţiile ei, tine­reţea cu tinereţea, fiecare vârstă are re­compensările ei...”, mărturisea com­pozitorul şi pianistul.

“Dragostea şi pasiunea mea pentru pian au fost dintotdeauna. Eram copil şi mi-a plăcut. Sunetele ne-au chemat atât pe mine, cât şi pe fratele meu. Dacă nu eram pianist nu ştiu ce aş fi făcut, nu am altă chemare de­cât aceasta. De mic copil iubesc mu­zica ca şi acum.

Ce pot să spun despre mine este faptul că servesc muzica căutând cât mai mult adevărul din ea. Res­pect compozitorii şi apreciez melo­manii, cei care ştiu că vin la concert să împărtăşească muzica, nu ca să-şi piardă timpul. La un  mo­ment dat, omul nu mai poate trăi numai din lucuri mecanice, mai are nevoie şi de această răsplată sufle­tească.

Deviza mea în viaţă şi în artă poate fi exprimată într-un singur cuvânt, care ar putea suna foarte banal – CINSTE faţă de mine, faţă de public, faţă de compozitorii pe care îi interpretez. Nimic mai mult decât adevăr şi să fiu corect cu toată lumea. N-aş putea spune că am avut în viaţă momente foarte dificile.

M-a ajutat Dumnezeu şi am avut o viaţă destul de liniştită. Dacă privesc în urmă, nu mă felicit, pentru că nu îmi stă în caracter.

Cât despre mustrări... uneori sunt nemulţumit după ce cânt, dar nu spun la nimeni. Mustrări de conştiinţă nu am, fiindcă nu am făcut rău nimănui. Sunt un om foarte simplu şi vă mărturisesc că nu îmi plac nici aniversările. Cu ocazia acestei zile aniversare îmi apare o serie de discuri, 10 CD-uri. O viaţă plină de concerte pe care am petrecut-o pe scenă...

Vârsta nu o simt. Nu o simt în interior deloc. Îmi place muzica la fel de mult, nu m-am plafonat, nu m-am plictisit şi o fac în continuare cu drag.

Mă bucur din tot sufletul că am aceleaşi sentimente din partea oamenilor care mă iubesc şi mă ascultă. Contează foarte mult pentru mine să ştiu că mă apreciază pentru că am rămas în ţară pentru ei. Puteam să plec în străinătate, dar mi-am iubit ţara şi am preferat să stau aici, cu publicul meu.” 

 

Apreciere

“Respect compozitorii şi apreciez melomanii, cei care ştiu că vin la concert să împărtăşească muzica, nu ca să-şi piardă timpul...”

Valentin Gheorghiu - compozitor, pianist

×
Subiecte în articol: calendar