x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor

Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor

de Luminita Ciobanu    |    23 Mai 2012   •   21:00
Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor

Crestin ortodocsii praznuiesc, in joia din cea de-a sasea saptamana dupa Sfintele Pasti, Inaltarea Domnului, unul dintre cele douasprezece praznice imparatesti.
Cand au trecut 40 de zile de la Sfanta Inviere, Mantuitorul a venit in mijlocul ucenicilor, deschizandu-le mintea, sa priceapa Scripturile iar in prezenta lor, de pe Muntele Maslinilor, S-a inaltat la Ceruri. "(...) Domnul Iisus, dupa ce a grait cu ei, S-a inaltat la cer si a sezut de-a dreapta lui Dumnezeu'(Marcu 16, 19).

Proroocita in Psalmi cu 800 de ani inainte a se petrece, de catre Proroocul David, "Inalta-Te peste ceruri, Dumnezeule, si peste tot pamantul Slava Ta!' (Psalmi 56,7), Sarbatoarea Inaltarii este unul dintre cele mai vechi praznice crestine. Sf. Roman Melodul a elaborat, in secolul al VI-lea, Condacul si Icosul sarbatorii. Ulterior, imnografii Sf. Ioan Damaschin si Sf. Iosif Imnograful au alcatuit canoanele din Slujba Inaltarii. Praznicul Inaltarii a capatat o solemnitate deosebita in timpul Sfintei Imparatese Elena care, dupa ce a gasit Sfanta Cruce pe care a fost rastingnit Mantuitorul, a ridicat mai multe biserici, intre care un sfant asezamant chiar pe Muntele Maslinilor.

Despre aceasta sarbatoare "inalta si mare, care covarseste mintea omeneasca', Sfantul Ioan Gura de Aur spunea, in secolul al IV-lea, intr-una din predici: "Astazi neamul omenesc iarasi s-a impacat cu Dumnezeu(...) Si noi, care paream nevrednici de pamant, astazi ne-am inaltat la cer. Noi, care nu eram vrednici de nici o cinste pe pamant, ne-am inaltat la Imparatia cea de sus si am trecut peste ceruri si am ajuns la tronul cel dumnezeiesc; si acea natura, care fusese alungata din Rai de catre heruvimi, astazi s-a ridicat mai presus de heruvimi. Dar cum s-a savarsit aceasta mare minune?

Cum ne-am ridicat la aceasta inaltime noi, care am maniat pe Domnul si nu paream vrednici nici de pamant? (...) Mijlocitorul pacii este Fiul Aceluia Care ne cheama la pace; nu un om, sau inger, sau arhanghel, ori vreun altul dintre slujitorii lui Dumnezeu, ci insusi Fiul lui Dumnezeu este mijlocitor. Si ce face Mijlocitorul? Ceea ce se cuvine mijlocitorului. Precum atunci cand doi sunt invrajbiti se pune intre dansii un al treilea si potoleste mania unuia si a altuia, asa a facut si Hristos. Dumnezeu Se maniase pe noi, si noi ne abatusem de la Dumnezeu, dar Hristos a intervenit intre noi si a impacat amandoua partile. Dar cum S-a facut El mijlocitor? Pedeapsa pe care noi o meritam de la Tatal, El a luat-o asupra Sa; din partea lui Dumnezeu El a suferit pedeapsa, din partea omenirii celei invrajbite cu Dumnezeu – ocara'.

Pe de alta parte, Sfantul Teofan Zavoratul ne-a lasat invataminte despre dumnezeiescul praznic al Inaltarii Domnului: "S-a inaltat Domnul in slava la ceruri. Cum S-a inaltat Acela care, Dumnezeu fiind, este pretutindeni si pe toate le plineste?! Si-a inaltat natura omeneasca. Este omul din El, cel pe care l-a inaltat la ceruri. Domnul S-a inaltat si S-a asezat de-a dreapta Tatalui si a lui Dumnezeu. Cum S-a asezat de-a dreapta lui Dumnezeu Cel care petrece de-a pururi nedespartit impreuna cu El, intr-o singura carmuire si sade pe acelasi pristol? Este firea omeneasca cea pe care a asezat-o de-a dreapta lui Dumnezeu, este omul din El, cel pe care l-a adus la impreuna-imparatirea cu Dumnezeu, la stapanirea proniatoare peste toate cele vazute si nevazute. Asa s-a implinit binevoirea lui Dumnezeu intru noi. Fiul lui Dumnezeu, coborat pe pamant, l-a urcat pe om pe umerii Sai, ca pe o oaie pierduta, si l-a adus Tatalui Sau'.

Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata drept Zi a Eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca. In aceasta zi, in toate bisericile, manastirile si catedralele ortodoxe din tara si din strainatate se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului.

×
Subiecte în articol: calendar astăzi e ziua ta...