x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 27 iulie 2009

Luni 27 iulie 2009

27 Iul 2009   •   00:00

● Este ziua 208 a anului ● Au mai rămas 157 de zile



Soarele
Răsare la 5:57 ● Apune la 20:46


Luna
Răsare la 12:31 ● Apune la 23:12

● Primul pătrar (Luna în creştere) 29 iulie ● Lună plină 6 august ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 13 august ● Lună nouă 20 august


Sărbătoare creştină: Sf. M. Mc. şi Tămăduitor Pantelimon; Cuv. Antuza
Sfântul Pantelimon a trăit în timpul împărăţiei lui Maximian Galeriu. Fiind ucenic al unui doctor, a învăţat să vindece bolnavi. Prin creştinarea făcută de Sfântul Ermolae, a primit numele de Pantelimon, "cel cu totul milostiv". A readus la viaţă un copil muşcat de viperă şi a vindecat un orb. Pantelimon a fost prins de împărat şi judecat pentru mărturisirea credinţei sale. Pentru că a rămas credincios, a fost bătut crunt şi ars. A fost aruncat în plumb topit, dar a fost ferit de Sfântul Ermolae, prin puterea lui Dumnezeu. Împăratul, mâniat, a poruncit ca Sfântul Ermolae să fie aruncat în temniţă, iar Sfântul Pantelimon să fie decapitat.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Pantelimon sau Pintilie Călătorul, frate cu Sântilie, este o reprezentare mitică a cărei zi de celebrare (27 iulie) este un important hotar în scurgerea timpului calendaristic. Acum se spunea că se întoarce crugul cerului spre toamnă şi iarnă, că păsările, în special berzele (cocostârcii) se strâng stoluri, pregătindu-se pentru plecare în ţările calde, iar cerbul iese din râu, vestind răcirea apei (Moldova). Ultima zi a Bâlciului de Sântilie de la Câmpulung Muscel, numită Pantelimon sau Împerecherea Rudarilor, era dedicată cunoaşterii şi căsătoriei rudarilor din satele şi cătunele lo­cuite de aceştia de pe laturile de nord şi de sud ale Carpaţilor Meridionali: Argeş, Dâmboviţa, Vâlcea, Braşov şi Sibiu. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
La 27 iulie 1962 murea Ion Ţuculescu, personalitate complexă, biolog şi medic, cunoscut mai ales ca pictor. S-a născut în 1910, la Craiova, provenind dintr-o familie de intelectuali. Numele lui Ţuculescu a izbucnit exploziv în primăvara lui 1965, o dată cu neuitata lui retrospectivă postumă, care a situat pu­blicul pe negândite în faţa unuia dintre marii pictori europeni ai epocii de după război. Pictura a învăţat-o ca autodidact şi distanţa de la primele sale tablouri până la cele din epoca maturităţii a parcurs-o muncind cu înverşunare disperată. Deşi a fost prezent în viaţa artistică fără întrerupere, opera lui a rămas aproape fără ecou, adevăratele sale dimensiuni vădindu-se abia în anii când nu mai expune.

S-a întâmplat azi
În România

● 1930 - Guvernul contractează, la International Telephone and Telegraph Corporation din New York, un împrumut de 8.000.000 de dolari, cu 8% dobândă, concesionând societăţii americane serviciul de telefoane (concesiune care durează până în 1941, când a fost răscumpărată de statul român);
● 1941 - A. Hitler adresează un mesaj lui I. Antonescu, în care, după ce constată "concordanţa concepţiilor noastre comune" şi "înainte de toate hotărârea dumneavoastră de a duce până la ultima consecinţă, alături de Reichul german, acest război", îi solicită colaborarea militară dincolo de Nistru.

În lume
● 1794 - Lovitură de stat în Franţa; Robespierre şi colaboratorii săi sunt arestaţi; Revoluţia democratică ia sfârşit; începe guvernarea Convenţiei thermidoriene.

Născuţi la 27 iulie
● 1835 - Giosué Carducci, scriitor (m. 1907);
● 1921 - Eugen Coşeriu, lingvist (m. 2002).

×
Subiecte în articol: calendar