x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sâmbata 21 iunie 2008

Sâmbata 21 iunie 2008

21 Iun 2008   •   00:00

Solstiţiul de vară - Ziua muzicii europene



Solstiţiul de vară

Ziua muzicii europene

Este ziua 173 a anului

Au mai rămas 193 de zile

Soarele:

Răsare la 5:31

Apune la 21:04

Luna:

Răsare la 23:11

Apune la 7:39

Ultimul pătrar (Luna în descreştere):


26 iunie

Lună nouă:

3 iulie

Primul pătrar (Luna în creştere):

10 iulie

Lună plină:

18 iulie

Sărbătoare creştină

Prăznuit astăzi, Sfîntul Mucenic Iulian a fost crescut în religia creştină. După ce a împlinit 18 ani, a început prigoana anticreştină comandată de împăratul Diocleţian. Sfîntul Iulian a fost prins şi supus la interogatoriu de către Marcian, dregătorul cetăţii. Nu a acceptat să se lepede de Hristos şi din această pricină a fost închis timp de un an. A fost condamnat la moarte.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Mc. Iulian din Tars şi Afrodisie (Odovania Praznicului Pogorîrii Duhului Sfînt) (astăzi); Sf. Mucenic Eusebie; Sfîntul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti; Sf. Mc. Zenon, Zina şi Galaction (Lăsatul secului pentru Postul Sf. Ap. Petru şi Pavel); (mîine)

Calendar romano-catolic

Sf. Alois de Gonzaga, călugăr (astăzi); Sf. Paulin de Nola, episcop; Sf. Ioan Fisher, episcop; Sf. Thomas Morus, mucenic (mîine)

Calendar greco-catolic

Sf. Iulian din Tars, mucenic (astăzi); Sf. Eusebiu, episcop, mucenic; Sf. Paulin de Nola (mîine)


Proverbul zilei:


“Judecata nu o poţi face cu lopata”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Credinţe populare, tradiţii, semne

În ziua solstiţiului, ţăranii nu se duceau la muncă pentru că, ziceau, “se odihneşte şi soarele o dată, în înaltul cerului”. În cea mai lungă zi a anului, cînd vegetaţia şi-a atins gradul maxim de vitalitate, este timpul culegerii plantelor de leac care vindecă bolile, alungă moartea şi aduc frumuseţe şi dragoste fetelor. Fetele fac ghirlande din flori, iar băieţii fac codiţe împletite. Apoi florile sînt aruncate în ţarcul vitelor. Dacă ghirlanda se prinde de un animal bătrîn, viitorul soţ va fi vîrstnic. Dar, dacă animalul este tînăr, aşa va fi şi soţul. În ajunul solstiţiului, flăcăii din Maramureş ies seara cu torţele aprinse pe care le agită în jur în direcţia soarelui de pe cer. Cînd torţele sînt pe cale să se stingă, tinerii coboară de pe dealuri, înconjoară parcelele, intră în curţile oamenilor şi dau părinţilor torţele pentru a le înfige în pămîntul din grădinile lor. În Moldova, Valahia şi Dobrogea, două din patru fete, îmbrăcate în flăcăi, joacă dansul zînei răutăcioase. Fetele pot fi însoţite de un băiat care cîntă la flaut sau la cimpoi şi poartă un drapel pe care sînt ataşate batiste colorate, flori de paie, usturoi sau urechi din grîu. În unele sate, zînele răutăcioase mînuiesc secere şi se luptă între ele. După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, pînă la 21 decembrie, momentul solstiţiului
de iarnă.

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar