x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 17 iulie 2009

Vineri 17 iulie 2009

de Ramona Vintila    |    17 Iul 2009   •   00:00

Este ziua 198 a anului - Au mai rămas 167 de zile



Soarele
Răsare la 5:47
Apune la 20:56

Luna
Răsare la 0:46
Apune la 16:24

Lună nouă
22 iulie

Primul pătrar (Luna în creştere)
29 iulie

Lună plină
6 august

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

13 august

Proverbul zilei:

"S-a dus bou şi s-a întors vacă"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sf. M. Mc. Marina; Sf. Ier. Eufrasie


Sfânta Muceniţă Marina a trăit în Antiohia Pisidiei. După moartea mamei sale a fost dată în grija unei femei din afara cetăţii spre creştere. Învăţătura lui Hristos a auzit-o la vârsta de 12 ani. La vârsta de 15 ani a fost spusă dregătorului cetăţii, Olimbrie, că nu se închină idolilor. Imediat a fost închisă în temniţă. În timpul judecăţii, dregătorul s-a minunat de frumuseţea ei, propunându-i chiar să-i fie soţie. Dar, nevrând ea să se lepede de Hristos, a poruncit să fie bătută cu toiagele până s-a înroşit pământul de sângele ei. Mulţimea prezentă a început să creadă în Hristos, pentru că trupul ei rămâne nevătămat după toate chinurile. Atunci, dregătorul a dat ordin să-i fie tăiat capul.

Credinţe populare, tradiţii, semen

Nedeile pastorale se ţineau pe plaiurile Carpaţilor şi aveau legătură cu celebrarea unei sărbători precreştine dedicată zeului focului şi al soarelui. După creştinarea carpato-dunărenilor, peste această sărbătoare creştinii au suprapus pe Sfântul Ilie (20 iulie), numit de popor Sântilie. Nedeia sau Sântilia a fost atestată documentar încă din anul 1373. Cu siguranţă că la aceste sărbători montane se desfăşurau ceremonii complexe dedicate soarelui şi focului. Nedeile au asimilat însă şi alte funcţii sociale: schimbul de produse, petrecere. Unele nedei au coborât în satele de la poalele munţilor, dar locurile vechi de desfăşurare sunt uşor de identificat după toponimia carpatică: Nedeia, Sântilia, Nedeiut, Nedeuta, Nedeitele etc. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric


La 17 iulie 1955 a fost inaugurat cu mult fast parcul de distracţii "Disneyland", începutul unei noi ere pentru industria divertismentului din SUA şi din întreaga lume, în prezenţa a peste 30.000 de vizitatori veniţi de pretutindeni, în sudul oraşului Los Angeles, SUA. În prezent, fenomenul Disneyland cunoaşte o mare răspândire, printre cele mai cunoscute "orăşele" de acest fel figurând, cu succes, şi Disneylandul din Franţa. Disney a căutat încă din anii '30 să găsească o formulă care să-i permită să-şi prezinte tridimensional întreaga creaţie. El căuta o cale care să îmbine cât se poate de armonios creaţiile sale cu decorurile acestora, posibilitatea ca toate să-şi găsească un loc în natură, în acea natură în care au fost ele concepute.

S-a întâmplat azi


În România

1948 - Decret-lege prin care guvernul abroga unilateral Concordatul cu Vaticanul (încheiat la 10 mai 1927 şi intrat în vigoare la 7 iulie 1929), iar prin Decretul din 18 septembrie numărul scaunelor episcopale romano-catolice a fost redus de la şase la două. Şcolile catolice sunt preluate de stat, preoţii catolici şi înaltul cler sunt înlăturaţi şi în mare parte arestaţi;

1964 - Decret al Consiliului de Stat prin care sunt graţiaţi 84 de condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite în sectorul economic.

În lume

1994 - Brazilia câştigă pentru a patra oară Cupa Mondială, învingând Italia la penaltiuri;

2004 - 90 de copii au murit într-un incendiu la o şcoală privată, în Kumbakonam, Tamil Nadu, India.

Născuţi la 17 iulie

1867 - Dimitrie Gerota, medic, membru al Academiei Române, (m. 1939);

1944 - Carlos Alberto, fotbalist.

×
Subiecte în articol: calendar