x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Aluaturi dobrogene

Aluaturi dobrogene

30 Aug 2006   •   00:00
DICTIONAR GASTRONOMIC
Soarele si marea sunt doua elemente care caracterizeaza tinutul Dobrogei. Si chiar daca te afli la oarecare distanta de mare, tot o intuiesti in fiecare boare de vant sau chiar in privirea oamenilor. Intr-un fel sau altul, fiecare lucru de aici a fost plamadit in spiritul marii.

In Dobrogea traiesc, pe langa romani, si turci, si tatari, macedoneni, rusi lipoveni, bulgari sau greci. In mod firesc, bucataria dobrogeana este combinatia inedita, dar si gustoasa, a diferitelor traditii culinare. Iar daca vorbim de placinte, este firesc ca Dobrogea sa fie considerata "Raiul placintelor". Coapte sub soarele de vara si mangaiate de briza marii.

Asadar, daca va incumetati sa gustati ceva cu totul aparte, trebuie sa mergeti in Dobrogea. Asezati-va pe iarba, la umbra unui copac batran si desfatati-va in tihna cu pita, suberek, baclava, spanakopita, giantak sau sarbuma. Potoliti-va apoi setea cu un pahar cu iaurt, braga sau nectar de fructe. O sa vedeti ca niciodata viata nu a fost mai generoasa!

BACLAVA

  • INGREDIENTE: 500 g foitaj; umplutura: 400 g nuci, esenta de vanilie, coaja de lamaie, ulei; siropul: 400 g zahar, 100 g miere, un litru apa.
  • PREPARARE: Fiecarte foaie in parte se unge cu ulei. O treime din foile de placinta se pun in tava unsa cu ulei. Deasupra se asaza jumatate din cantitatea de nuci (amestecate cu esenta de vanilie si coaja de lamaie, si se acopera cu jumatate din foile ramase. Se intinde alt strat de nuci, iar deasupra ultimele foi. Se taie in triunghiuri sau romburi si se coace in cuptor. Cand este gata se toarna peste ea siropul facut din zahar si miere. Se serveste rece.
  • PITA Este o placinta traditionala macedoneana, cu diverse umpluturi, in special branza, praz, urzici sau varza. Aluatul se prepara foarte simplu din faina, apa si putina sare. Dupa ce se framanta, se intinde aluatul si se unge cu untura, apoi se framanta din nou. Se face la fel de trei ori si abia apoi se pune la crescut. Legumele pentru umplutura se calesc in ulei si apoi se adauga oua, branza si mirodenii. Intr-o tava se asaza un strat de aluat, unul de umplutura si apoi altul de aluat. Se inteapa din loc in loc si se coace in cuptor.

    GIANTAK Este o placinta tatarasca sau turceasca, preparata din aluat dospit si umpluta cu o compozitie aromata din carne de vita.

    SARBUMA Este tot un preparat cu specific tataresc sau turcesc, tot din aluat dospit, dar avand de aceasta data in compozitie branza si smantana.

    SPANAKOPITA Este o specialitate greceasca si se prepara din foi de placinta, intre care se asaza umplutura din spanac cu branza, ceapa, oua, unt si ulei de masline. Se coace in cuptor si se serveste rece.

    TYROPITA Fiind nascuta tot in Grecia, se prepara la fel ca si spanakopita, numai ca umplutura este doar pe baza de branza.

    SUBEREK Este o placinta turceasca, asemanatoare gogosilor noastre, avand insa o umplutura din carne de vita. Aluatul se face din faina, apa si sare. Se framanta foarte bine si se intind foi foarte subtiri, care se taie apoi in patrate. Carnea de vita se toaca si se amesteca bine cu ceapa taiata marunt, ouale (in functie de consistenta), sarea si piperul. In mijlocul fiecarui patrat de aluat se pune compozitie, se impatureste in doua si se preseaza cu degetele. Se prajesc in uleiul incins.

    BACLAVA Este desertul preferat in Orientul Mijlociu. Intre foi subtiri de aluat, bine imbibate intr-un sirop din zahar, miere, mirodenii si suc de lamaie, se asaza nuci sau fistic macinat. Pot fi sub forma de patrat sau rulouri.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul