x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cafeaua egiptenilor

Cafeaua egiptenilor

31 Aug 2005   •   00:00
DICTIONAR GASTRONOMIC
Bamele sunt legume de culoare verde, acoperite cu perisori si pline de seminte, folosite in alimentatie. Sunt bogate in vitamine (C, A si B), fier si calciu. Preparatele din bame sunt indicate in regimurile dietetice, avand un continut scazut de calorii si grasimi.

Egiptenii le-au cultivat acum mai bine de 3.000 de ani. Interesant este ca semintele bamelor erau prajite si apoi macinate, fiind folosite in loc de cafea. In unele zone inca se mai pastreaza aceasta traditie. Asta nu inseamna ca vechii egipteni nu le si gateau. Cu timpul, bamele au fost cultivate si pe continentul american, fiind aduse de catre sclavi. De aici s-au raspandit si in alte regiuni: Grecia, India sau Turcia. Deoarece prefera clima tropicala si temperata calda, sunt cultivate mai putin in tara noastra.

Pot fi servite sub forma de salata (crude ori marinate) sau gatite cu rosii, ceapa, ardei sau porumb. Daca doriti sa nu fie alunecoase, le puteti praji. Cele mai bune sunt bamele tinere, fragede, dar in acelasi timp suficient de tari. O metoda de a le verifica este sa le rupeti in doua. Cele care se rup usor vor face mancarea gustoasa. Se pastreaza foarte bine in frigider intr-o punga de hartie. Daca folositi o punga de plastic, perforati-o in cateva locuri. Congelate rezista o perioada mai indelungata, pana la un an, dupa ce in prealabil au fost oparite timp de doua minute. Daca doriti sa nu fie lipicioase, tineti cont de doua reguli: spalati-le cu putin timp inainte de a le folosi si evitati sa le taiati in bucati mai mici atunci cand le gatiti. Pentru a le pastra culoarea verde nu le preparati in vase de aluminiu.

Pisalog
unealta casnica (de lemn, metal sau plastic), de obicei rotunjita ca o maciuca la o extremitate sau la amandoua, cu care se piseaza diferite substante in piua.

Pistil
piesa de sticla, de portelan, cu care se sfarama, se pulverizeaza, se amesteca sau se freaca in mojar substante chimice sau farmaceutice.

Saca
butoi asezat pe un cadru prevazut cu doua sau patru roti, cu ajutorul caruia, odinioara, se transporta apa de la fantana sau de la rau.

Salciu
care are un gust dulceag, putin sarat, lesios, searbad.

Samachisa
lapte prins si smantanit, chisleag; in unele zone acest nume este purtat de branza proaspata de vaci.

Sarciner
prepeleac de care ciobanii isi atarna hainele, vasele, saculetele cu branza pusa la scurs.

Scoaca
regionalism pentru lapte acru sau branza proaspata preparata din lapte acru.

Scobar
peste avand lungimea de 15-20 centimetri, de culoare verde-cenusie si alb pe burta si pe laturi, intalnit in apele raurilor.

BAME CU OREZ
INGREDIENTE: 4 felii de bacon, doua cepe, un ardei gras, 200 g bame, un catel de usturoi, 150 g sunculita, o conserva cu rosii in bulion, o lingurita cu cimbru uscat, piper, 200 g orez cu bob lung.

PREPARARE: Feliile de sunca se prajesc intr-o tigaie cu ulei incins. Se adauga ceapa tocata, ardeiul taiat cubulete si bamele taiate in bucati mai mari. Se amesteca si se lasa pe foc pana cand ceapa se caleste. Se adauga apoi usturoiul pisat si sunculita taiata cubulete. Dupa aproximativ 5 minute, se pun rosiile descojite si tocate marunt, cimbrul, piperul, orezul si apa cat sa le acopere (cam 500 ml). Se lasa sa fiarba la foc iute, se acopera cu un capac, se reduce focul si se mai tine tigaia inca o jumatate de ora (pana cand orezul s-a inmuiat). Se mai poate adauga apa din cand in cand, daca este necesar.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul