x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cearta pentru ambasadele comunitatii europene

Cearta pentru ambasadele comunitatii europene

08 Mar 2005   •   00:00

Politica Externa a Uniunii Europene va fi incredintata unei structuri speciale, a carei infiintare starneste deja controverse.

RADU CROITORU

Serviciul Diplomatic isi propune sa promoveze o politica externa mai coerenta, care sa fie in interesul tuturor statelor membre. Institutia ar urma sa functioneze din anul 2006, insa polemicile care au inceput pe aceasta tema lasa sa se inteleaga ca momentul ar putea fi amanat.

Parlamentul European face deja lobby pentru a se asigura ca va fi luat in calcul atunci cand se va decide infiintarea Serviciului Diplomatic. Un scurt raport al sefului Comitetului pentru Relatii Externe, crestin-democratul german Elmar Brok, precizeaza ca scopul principal consta in asigurarea unei independente maxime a acestei institutii care sa nu poata fi controlata de Comisia Europeana sau de Consiliul Europei.

MII DE ANGAJATI. Raportul mai arata ca Serviciul Diplomatic ar putea avea 5.000 si 7.000 de angajati, care ar trebui numiti intr-un mod echilibrat de Comisia de la Bruxelles, Consiliul European, dar si de serviciile diplomatice nationale. Institutia ar urma sa fie condusa de ministrul comunitar de Externe, Javier Solana, cel care va fi audiat in acest sens la sfarsitul acestei luni. In batalia dintre Comisie si Consiliu intra, asadar, Parlamentul European, cel care are in maneca asul finantelor, el fiind cel care aproba cheltuielile administrative ale ambelor institutii. Raportul citat precizeaza ca pentru infiintarea Serviciului Diplomatic ar trebui cerut acordul tuturor ambasadelor din lume, solicitare pe care statele membre ale Uniunii Europene nu par sa o agreeze.

DISCUTII. Unii responsabili de la Bruxelles au lasat sa se inteleaga ca prima ambasada europeana va fi la Lima, urmand sa treaca mai mult timp pana cand acest lucru se va intampla, spre exemplu, la Moscova. Pentru a se ajunge la un compromis, Parlamentul European va audia, la 25 martie, mai multi experti in diplomatie pentru a inlatura dificultatile institutionale ridicate de acest serviciu. Ideea unei institutii a diplomatiei europene a aparut in luna noiembrie a anului trecut din dorinta de a impulsiona politica externa a "batranului continent".

Analistii se asteapta la dezbateri tot mai aprinse, mai ales dupa 1 iulie, data la care presedintia rotativa va fi preluata de Marea Britanie, unul dintre cei mai mari oponenti ai acestei structuri.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul