x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Germania - Vize ilegale

Germania - Vize ilegale

21 Feb 2005   •   00:00

Comisia Europeana va ancheta legalitatea vizelor acordate de Germania mai multor sute de mii de cetateni ai fostului bloc sovietic in perioada 2000-2003, pentru a vedea in ce masura acordarea acestora a incalcat reglementarile comunitare in materie de imigratie.

De altfel, comisarul pentru Justitie, Franco Frattini, a confirmat ca Bruxellesul vrea sa stie care au fost ratiunile pentru care Germania a acordat vize cetatenilor din estul Europei pe criterii mai putin restrictive si daca acestea nu au fost conforme cu intelegerea statelor Uniunii Europene privind libera circulatie in spatiul Schengen.

NEMULTUMIRI. Un mare scandal politic a fost starnit dupa ce mai multe state europene au fost "invadate" de valuri de imigranti care au tintit mai intai Germania, iar apoi au trecut in alte state din Europa Occidentala. In acest scandal este implicat si fostul ministru de Externe german Joschka Fischer, care a fost acuzat de opozitia conservatoare pentru decizia de a usura conditiile de trecere a granitei de catre cetatenii din est. In luna martie a anului 2000, prin directiva Volmer, ambasadele Germaniei au fost din nou incurajate sa acorde un numar tot mai mare de vize turistice, dar din cauza unui aflux foarte mare de straini, masura a fost anulata in martie 2003. Intre timp, numarul est-europenilor care au ajuns in Germania devenise impresionant, exemplul Ucrainei fiind relevant, caci din cele 3 milioane de vize emise de Berlin in 2003, peste 400.000 au fost acordate numai ucrainenilor. (Radu Croitoru)

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul