x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Influente orientale

Influente orientale

15 Feb 2006   •   00:00
JOCURILE OLIMPICE - IUGOSLAVIA
Ca intotdeauna la Jocurile Olimpice, sportivii prezenti la Sarajevo au fost "condamnati" la un serviciu liber in diferitele restaurante nationale, dar de la caderea noptii si pana la primele ore ale diminetii orasul a oferit un veritabil foc de artificii gastronomic. Vechea regula a lui Pierre de Coubertin era aplicata, dar o veche maxima a lui Montesquieu era si mai bine pusa in valoare: "A manca este unul dintre obiectivele vietii. Eu nu stiu niciodata care sunt altele trei...".

SPECIALITATI BOSNIACE. La Sarajevo, estul si vestul s-au intalnit intr-o ambianta cuceritoare. Numerosi concurenti descopereau cu aceasta ocazie un tip de mancare bazat esential pe elemente orientale. Mai intai, un restaurant oriental, in care toate platourile erau pastrate calde inainte de a fi servite. Nu era necesar sa-i cunosti numele, trebuia doar sa-l arati cu degetul. Ideea de a gusta din toate a fost primordiala, caci se impunea sa afli macar gustul fiecarui fel. Se poate vorbi, desigur, despre o bucatarie bosniaca, avand insa multe influente grecesti, turcesti ori arabesti. Carnea constituie elementul esential al acestei bucatarii regionale, in special fripta pe carbuni de lemn, dar si aceea taiata in bucati, dupa sistemul siskebab, si tot pe carbuni e pregatit si deliciosul "cevapcici". Sortimentele de carne preferate au fost cele de miel si de vita, dar nu au lipsit nici carnea de pasare ori pestele. Specifice acestei zone sunt si placintele din foitaj umplute cu carne de miel sau cu branza, despre care putem spune ca, in Bosnia, inseamna cam tot atat cat pizza pentru italieni.

Organizatorii Jocurilor Olimpice au chemat in ajutor numerosi bucatari, care au adus cu ei si retete dintre cele mai apreciate din intinsul fostei Republici Federative a Iugoslaviei, de la produse din mare pana la specialitatile croate de la Zagorje. N-au lipsit nici bauturile "transparente si clare", slibovita facandu-i si pe amatorii de vinuri sa se dea batuti.

Restaurantele s-au intrecut in a pune la dispozitia sportivilor, a oficialilor si a spectatorilor, produse culinare de cea mai buna calitate. Totusi, ramane anecdotica intamplarea al carei protagonist a fost celebrul actor Kirk Douglas, care a fost pus sa achite o nota de plata foarte piperata unui ospatar. Urmarea: restaurantul si-a inchis portile, din cauza localnicilor nemultumiti ca li s-a sifonat imaginea de gazde atente. (Emanuel Fantaneanu)

SARAJEVO 1984
Editia
a XIV-a
Nr. participanti
1.272
Tari participante
49
Sportivi romani
19

CEVAPCICI

Sarajevo 1984
  • Ingrediente: 1.500 g carne de porc tocata, 500 g carne slaba de vita tocata, 500 g carne tocata de miel, un albus, 4 catei de usturoi tocati, o lingurita cu sare, o lingurita cu bicarbonat de sodiu, doua lingurite cu piper negru macinat, o jumatate de lingurita cu boia de ardei iute.
  • Preparare: Intr-un vas se amesteca bine carnea de porc, de vita si de miel cu albusul de ou. Se adauga sarea, apoi usturoiul tocat, bicarbonatul, piperul si boiaua. Se framanta bine pana se omogenizeaza, apoi se formeaza bastonase de forma mititeilor (ori a unor carnaciori fara mat) de pe la noi (putem sa ii asemanam si cu niste carnaciori fara mat), dar ceva mai mari. Se unge gratarul cu ulei si se pun bucatile de cevapcici pe gratar, pentru 30 de minute, intorcandu-se pe toate partile.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul