x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul La cautat de locuri de munca cu Europass-ul

La cautat de locuri de munca cu Europass-ul

04 Feb 2005   •   00:00

INTEGRARE
INITIATIVA - Selectia celor care muncesc in Europa, pe baza unui permis special Europenii care isi cauta de lucru in alte state decat cele nationale vor avea in curand la dispozitie Europass-ul. Uniunea Europeana este gata sa lanseze o noua initiativa pentru cei care doresc sa munceasca in spatiul comunitar, au studiile terminate si sunt specialisti intr-un anumit domeniu.
RADU CROITORU

FACILITATE. Noul sistem le va fi de ajutor europenilor care isi cauta de lucru departe de casa
Responsabilii de la Bruxelles considera Europass-ul o etapa importanta si concreta spre un spatiu european al educatiei in care regulile sunt aceleasi, iar cetatenii nu mai sunt discriminati in nici un fel, ceea ce va conduce la o piata a muncii fara sincope.

PERMIS DE TRECERE. Europass-ul este practic CV-ul european sau permisul de trecere spre locul de munca dorit dintr-un anume stat. Acesta urmeaza sa contina tot felul de informatii necesare angajatorilor pentru a putea face selectia, cum ar fi CV-ul clasic, dovada cunoasterii limbii straine, date despre experienta acumulata in strainatate, alte diplome si certificate care sa ateste specializarea celui interesat de un anume loc de munca.

MAI SIMPLU. Pus in dezbatere europeana, Europass-ul pare sa castige increderea angajatorilor si a tinerilor care dau buzna din scoli direct pe piata muncii. Transparenta si usurinta sistemului i-a determinat pe angajatori sa afirme ca, in acest fel, este mult mai simplu sa compari persoanele care doresc sa lucreze pentru firma si, in plus, exista posibilitatea de a strange tot felul de informatii despre acestea. Si de o parte si de alta s-a ajuns la concluzia ca Europass-ul nu este chiar un instrument care va revolutiona piata muncii, dar i s-a acceptat utilitatea.

PRO SI CONTRA. Argumentele comisarilor care se ocupa de Europass sunt cele privind necesitatea unui spatiu educational uniform si unitar si se declara incantati ca ideea a inceput sa capete adepti in UE. Invocandu-se necesitatea unui invatamant de calitate, Bruxelles a cerut planuri nationale care sa fie prezentate Comisiei in mai. Acceptarea Europass-ului ar putea fi determinata si de dificultatile pe care le au deja unele membre ale UE cu cei care vin sa aglomereze piata muncii si provoaca dezechilibre.

GREU DE PUS IN PRACTICA
Sindicatele nationale ale studentilor europeni au unele dubii in privinta aplicarii practice a sistemului si a adoptarii lui in toate statele membre. Studentii par sceptici din cauza diplomelor suplimentare pe care scolile trebuie sa le emita, alaturi de tot felul de caracterizari ale absolventilor, lucru care, din punctul lor de vedere, se va aplica cu greutate in toate statele membre ale Uniunii Europene si care deja se intampla in tarile nordice. Europass-ul ar putea intampina dificultati si atunci cand scolile din intreaga Europa va trebui sa accepte aceeleasi norme de clasificare si notare a elevilor si studentilor. Sindicatele considera acum ca va fi foarte greu ca lumea sa fie convinsa de utilitatea sistemului si, oricum, va trebui timp pentru implementarea noilor sisteme.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul europass-ul