CALENDAR GASTRONOMIC
Romanul este prevazator din fire. Nici nu s-a terminat inca vara (acusi incepe luna lui Gustar), de abia a fost strans graul de pe camp, ca au si inceput pregatirile pentru iarna si pentru viitoarea recolta.
In aceasta perioada se mergea la biserica si se lua apa sfintita cu care se stropeau gradinile, livezile si campurile pentru a fi ocrotite roadele viitoare de insecte, boli si grindina. Pe langa apa, se sfinteau si cateva spice de grau, de obicei cele mai frumoase si mai bogate. Apoi se desfaceau boabele si se amestecau cu cele care urmau sa fie semanate. Astfel, cateva boabe aveau puterea de a aduce paine pe masa si in anul care vine. STUPI. Prima zi din august gazduieste o sarbatoare dedicata exclusiv stupilor. Anumite indeletniciri din aceasta zi au scopul de a asigura cel putin aceeasi cantitate de miere si in anul urmator. Macoveii stupilor, caci acesta este numele ei, s-a suprapus peste sarbatoarea crestina a Sfintilor sapte Mucenici Macabei. Acestia sunt pomeniti de catre ortodocsi pentru darzenia cu care au crezut in Dumnezeu, nelepadandu-se de credinta lor. Ei au refuzat sa manance carne de porc (aliment interzis de religia mozaica) si drept pedeapsa au fost supusi la chinuri groaznice. Activitatea cea mai importanta din aceasta zi este strangerea mierii, dupa ce au fost scosi fagurii din stupi. Nu este bine sa fii lacom si sa iei chiar toata mierea. Trebuie sa le lasi si albinelor o cantitate suficienta pentru a trece cu bine de iarna. Tot acum se primenesc stupii si se muta in locul in care vor sta pana in primavara. Este bine ca in aceasta zi sa se adune cu totii in jurul mesei si sa se bucure de "recolta". Este firesc ca mierea sa fie vedeta in aceasta zi. Cu ea se indulceste vinul si tot cu miere se ung turtele proaspat scoase din cuptor. Lumanarile plamadite in aceasta zi vor fi cele mai bune si vor arde un timp indelungat.
|
FURSECURI CU MIERE |
27 iulie - 2 august
| ||||
|