x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul O fata fara impuritati

O fata fara impuritati

22 Feb 2005   •   00:00

RETETE CU ADRESA

CRISTINA ANDREEA CATANA

Problema multor adolescenti aflati la varsta pubertatii este acneea. Aceasta creeaza de foarte multe ori complexe, tanarul preferand sa se izoleze de ceilalti sau chiar isi poate pierde increderea in sine. In consecinta, majoritatea incearca tratamente cosmetice sau medicamentoase, dar nu stiu ca o alimentatie echilibrata ii poate scapa de aceasta povara. Numai ca aceasta solutie trebuie completata de urmarea unui tratament de specialitate. In cazul in care acneea are o forma severa, un control dermatologic este mai mult decat indicat. Dar, pentru inceput, trebuie sa va echilibrati modul de a va alimenta. Si puteti face acest lucru consumand mai multe legume si fructe.

VARZA ACRA CU MASLINE
  • Ingrediente: 1 kg varza acra, 300 gr masline, 10 ml ulei, 100 gr ceapa, piper sau boia de ardei.

  • Preparare:
  • Se desareaza varza daca este prea sarata, dupa care se scurge si se taie cat mai subtire. Intre timp, se pun si maslinele la desarat in apa fiarta. Separat, intr-o cratita cu ulei, se pune la calit ceapa taiata marunt, se rumeneste putin, se adauga boia si se stinge cu doua pahare cu apa. Se adauga varza taiata, maslinele, se adopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba pana ce varza este gata. La final, se introduce cratita descoperita in cuptorul incins si se lasa pana scade zeama potrivit. Se serveste rece sau calda, cu masline deasupra.
    MAZARE PASTAI CU UNT
  • Ingrediente: 1 kg mazare pastai, 100 gr unt, o legatura de marar verde, 30 gr zahar, sare.

  • Preparare:
  • Se alege mazarea proaspata si cat mai frageda. Este bine sa se incerce calitatea ei, rupand o pastaie in doua. Daca aceasta are ate, nu este la fel de buna. Se taie varfurile pastailor, se spala si se pun la fiert in apa clocotita, cu sare. Pastaile se pun in oala de-abia dupa ce apa a dat in clocot. Cand sunt gata, se strecoara si se pun intr-o cratita, in care s-a incins in prealabil untul. Se adauga zahar si marar verde taiat marunt. Daca este necesar, se mai poate presara si putina sare, iar apoi se lasa pe aragaz, la foc mic. Se serveste cu friganele.

    CIUPERCI CU SFECLA SI USTUROI
  • Ingrediente: 600 gr ciuperci, cateva sfecle rosii, 200 gr ceapa, 100 ml ulei, 30 gr usturoi, sare, piper, otet.

  • Preparare:
  • Ciupercile se curata, se spala foarte bine si apoi se lasa la scurs. Intr-o oala cu apa se fierb ciupercile. Separat, sfecla se pune si ea la fiert sau se poate coace. Apoi, ea se curata, se taie felii mici si se pune intr-o salatiera. Se adauga apoi ceapa prajita in ulei, ciupercile fierte, sare, piper, usturoi pisat si otet dupa gust. Se amesteca toate ingredientele foarte bine si se servesc ca aperitiv.

    DIN GRADINA CU LEGUME

    Sucul proaspat de varza rosie poate fi folosit atat pe cale interna, cat si externa, sub forma compreselor.
    Este deosebit de eficient in cazul acneei.

    Telina este si ea utila, caci contine vitamine (A, B si C), magneziu, fier, iod si calciu. Este recunoscuta pentru calitatile ei antiseptice, dar poate fi si un remediu al obezitatii.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul