Ventilatia, conditiile de igiena, numarul maxim de pasari pe metru patrat vor deveni "coordonate" foarte importante pentru crescatorii de pui din UE.
|
|
NORME. Densitatea maxima de pui pe metrul patrat nu va mai depasi 30 de kg
|
Ventilatia, conditiile de igiena, numarul maxim de pasari pe metru patrat vor deveni "coordonate" foarte importante pentru crescatorii de pui din Uniunea Europeana. Pentru a putea fi vanduti pe piata comuna si pentru a nu pune in pericol sanatatea europenilor, puii vor trebui crescuti in anumite conditii, iar acestea se dovedesc a fi foarte stricte. Comisarii de la Bruxelles sustin chiar ca ar fi vorba de prima reglementare dintr-o serie de masuri pe care intentioneaza sa le adopte pentru siguranta alimentara pe continent. Directiva Comisiei le cere fermierilor sa fie mult mai vigilenti in privinta conditiilor in care cresc puii pentru consumul de carne. De exemplu, intr-o ferma de pui, densitatea maxima pe metru patrat nu are voie sa depaseasca 30 de kilograme, intre conditiile impuse de Comisie numarandu-se chiar hrana puilor, spalarea acestora si ventilatia.
SANCTIUNI. Comisia Europeana promite sa nu tolereze abateri de la aceste norme, iar fermierii care vor fi controlati si nu vor asigura conditiile cerute de lege vor putea fi aspru amendati. Crescatorii de pui au, de asemenea, obligatia de a se informa periodic si de a respecta normele de temperatura in abatoare, de a verifica periodic starea de sanatate a animalelor si de a le trata potrivit legislatiei veterinare europene. Este pentru prima oara cand Comisia Europeana se ocupa de cresterea puilor pentru consumul de carne.
ISTORIE. Pana la aceasta directiva, fermierii aveau obligatia de a respecta reglementari generale privind indeplinirea conditiilor pentru animale. Directiva va trebui, totusi, sa dea un ragaz de doi ani celor care vor mai dori sa se ocupe de aceasta afacere.