x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Reteta de suflet

Reteta de suflet

22 Feb 2006   •   00:00

22 februarie 2006

Inimi de turta dulce, pictate cu trandafiri, cu spirale si stele... Baieti si fete, trupuri taiate din aluat, asemanatoare decupajelor de hartie, cu bratele intinse in laturi, inchipuind, de le apropii, un dant... Caluti de paine dulce, mirosind a scortisoara, rom si vanilie, pe care sa urci in gand si sa zbori spre cel drag... Vartej de iarmaroc, aer tare de primavara zbiciuita de ultimele ninsori, gust de iubire, dulce-migdalat, ca miezul de caisa pus deoparte, pentru parfumat copturile...

Daca treci la vremea asta prin Domnesti, pe Raul Doamnei, in Arges, vei gasi vanzatorii de turta dulce imbiindu-te... Reteta e secretul lor! La Bran, pe platoul numit Inima Reginei, de la Castel peste apa, vei intalni turta dulce, cu secretul la fel de bine pazit de cei veniti din secuime. Si dac-am vrea sa cautam cu de-amanuntul, am gasi in vreo cateva locuri, inca, aceasta "prajitura a iubirii", specifica Dragobetelui si sarbatorilor de inceput de primavara.

O reteta - una dintre ele - am aflat-o in targ la Domnesti, intr-o alta primavara. "O cana si jumatate cu faina, o cana cu zahar, cinci oua, o cescuta cu miere si una cu ulei, o lingurita cu bicarbonat si cateva picaturi de otet, o lingurita cu scortisoara macinata, doua linguri cu nuci pisate, un varf de cutit de cuisoare pisate, coaja rasa de la o lamaie, esenta de vanilie. Mai intai se topesc trei linguri cu zahar, se sting cu putina apa rece si se trage vasul deoparte pentru cateva minute. Galbenusurile se freaca pana se albesc cu restul de zahar, apoi se adauga siropul din zahar ars. Se adauga putin cate putin faina si se incorporeaza bine. Mierea se pune intr-un vas, pe foc si se incalzeste putin, apoi se trage de pe foc. Bicarbonatul se stinge cu cateva picaturi de otet si se adauga peste miere (Atentie! Aceasta operatiune face mierea sa se umfle, deci folositi un vas mai mare!). Dupa 10-15 minute se adauga in aluat mierea (Ă«dospitaĂ») si uleiul, omogenizand compozitia. Apoi se toarna rand pe rand aromele: scortisoara, cuisoarele, coaja de lamaie, vanilia si nucile pisate. Se bat bine cele cinci albusuri ramase si se incorporeaza si ele, usor, in aluat. Tavile largi de cuptor se tapeteaza cu hartie care se unge cu ulei si se pune din loc in loc aluat de turta dulce. Daca aveti forme (inimi, stele, semiluna, flori etc.), atunci asezati formele in tava, peste hartia de copt (ungeti-le cu ulei) si turnati aluatul numai in interiorul formelor. Se pun in cuptorul incalzit dinainte, timp de 45-50 de minute. Se scot din cuptor, se lasa sa se racoreasca si se desprind de pe hartie. Pentru decorat se poate folosi o emulsie din galbenus de ou, sare de lamaie si coloranti alimentari sau naturali (zeama de sfecla rosie pentru rosu, de ex.)." Sa fie iubirea cu voi!

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul