x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Romanii gandesc pe termen scurt

Romanii gandesc pe termen scurt

de Irina Cristea    |    20 Oct 2005   •   00:00
Romanii gandesc pe termen scurt

Cand intocmesc proiecte cu finantare europeana, romanii se gandesc doar la propriul buzunar.

Romania va putea "consuma" fondurile europene care i se aloca abia cand va avea o administratie puternica si putere de decizie la nivel regional, dar nu va avea o administratie puternica decat motivand functionarii si creand un cadru politic pentru dimensiunea regionala.

Presedintii consiliilor judetene din Romania au mari dificultati in a se gandi la interesul regiunii din care face parte judetul lor, iar romanii de rand care intocmesc proiecte cu fonduri europene au greutati in a gandi dincolo de propriile buzunare. Acestea ar fi, potrivit sefului departamentului de coordonare a asistentei de preaderare din cadrul Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Giorgio Ficcarelli, cateva obstacole in calea absorbtiei banilor europeni.

Oficialul european crede ca Romania nu are parte de proiectele de care are cu adevarat nevoie, iar cand aceste proiecte exista, totusi, si demareaza, ele se impotmolesc. Lucrarile merg incet fie din cauza incapacitatii manageriale, fie din cauza altor tipuri de probleme, cum ar fi restituirea terenurilor unde ar trebui sa aiba loc lucrarile.

CONTRIBUTIE. La batutul pasului pe loc pun umarul, intr-o masura sau alta, administratorii centrali, cei locali, dar si romanii care, pentru a avea acces la banii de la Uniune, intocmesc proiecte care aduc beneficii de pe-o zi pe alta si, uneori, doar buzunarelor proprii. "Antreprenorii trebuie sa aiba in vedere si rolul social al investitiilor pe care le fac. Sa se gandeasca si la imbunatatirea conditiilor de mediu, la felul in care comunitatea poate profita de pe urma proiectului lor. Daca banii pe care ii obtii ii investesti in masini luxoase pentru tine si familia ta in loc sa cumperi, de exemplu, utilaje mai bune, sa creezi mai multe locuri de munca sau sa aduci un castig si comunitatii, inseamna ca gandesti doar pe termen scurt si ca in locul problemelor pe care le rezolvi azi o sa apara altele, maine. De exemplu, nu poti avea o ferma organica bine dezvoltata intr-o zona unde exista o mare comunitate a minoritatii rrome fara sa ii integrezi si sa ii cointeresezi pe membrii acestei comunitati", spune Ficcarelli.

PRESIUNE. Aceasta lipsa a gandirii in perspectiva se regaseste si la nivel mai amplu, in administratia locala. "Romania este o tara mare, complexa, iar absorbtia fondurilor este dificila. Se incearca rezolvarea problemelor de pe o zi pe alta si, din cauza sumelor mari aflate in joc, se creeaza o presiune care, uneori, te impiedica sa privesti in perspectiva, sa te gandesti la lucrurile care pot functiona pe termen lung", crede oficialul european.

DEZECHILIBRU. O alta problema tine de incapacitatea liderilor locali de a privi dincolo de interesul direct si imediat al judetelor pe care le reprezinta. Ficcarelli este nemultumit de faptul ca liderii de judete se identifica prea putin cu regiunile din care fac parte judetele lor. In aceste conditii, crede oficialul european, va fi dificila echilibrarea regiunilor dezvoltate cu cele mai putin avansate. Exemple pozitive exista totusi in Romania, unde Agentiile de Dezvoltare regionala din nordul tarii fac treaba destul de buna.

IMM-URI
Un motiv de ingrijorare este si slaba dezolvare a sectorului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), care nu a tinut pasul cu cresterea economica a tarii. Principalul motiv este ca oamenii, mai ales in zona rurala, nu au acces la cateva elemente vitale pentru a-si putea dezvolta o afacere: accesul la informatie, accesul la servicii (consiliere), accesul la bani. Oficialul european avertizeaza ca un sector IMM slab dezvoltat va fi un handicap urias. "Concurenta este foarte dura in acest domeniu in Uniunea Europeana, si daca IMM-urile nu se vor dezvolta si nu vor face fata, Romania se va afla intr-o situatie periculoasa atat din punct de vedere economic, cat si politic", spune el.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul romania