x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

04 Oct 2005   •   00:00

4 octombrie 2005

Timaru Florica, Bucuresti:
"Am o hipoacuzie foarte pronuntata si am ajuns la limita suportabilului. Nenorocirea mea a avut loc in luna decembrie 2004, cand am fost atacata in plina zi pe strada unde locuiesc, de un necunoscut care mi-a furat geanta si m-a trantit la pamant. Mi s-a fracturat mana si am fost operata. Ulterior am fost reoperata si mi s-a pus diagnosticul de fractura cominutiva paleta humerala, artrodeza. In prezent sunt handicapata - nu pot sa utilizez mana. Vreau sa stiu daca ma pot adresa comisiei de expertiza medicala (maladiile mele se incadreaza in gradul I de invaliditate) deoarece am nevoie de ajutor pentru a fi spalata si de ajutor in gospodarie. Sunt absolut singura. Uneori ma mai ajuta vecinii".

RASPUNS:Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Handicap de unde am aflat ca "trebuie sa va prezentati la Comisia de incadrare in grad de handicap - adulti din raza teritoriala de domiciliu, cu un certificat medico-legal eliberat de medicul legist, document care sa ateste faptul ca leziunile sunt provocate de o agresiune asupra dvs.".

M.T. Neonila, Targu-Neamt:
"Am fost pensionat de o institutie care a inchis cartea de munca si a trimis-o la Casa de Pensii. Personal nu am primit nici o decizie pentru ca aceasta s-a ratacit. Pentru ca institutia si-a redus personalul iar eu nu eram pensionat am fost tranferat la o alta institutie, unde am lucrat pana in octombrie 2001. Intrebarea este: cand sunt pensionat, la data la care s-a emis decizia Casei de Pensii - 1.02.2001 - sau cand am inceput sa incasez pensia - 1.10.2001?".

RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit urmatorul raspuns pentru dumneavoastra: "Data deschiderii dreptului la pensie echivaleaza, potrivit legislatiei in vigoare pana la data de 1.04.2001, cu data propunerii la pensie. Mai concret, daca o persoana a fost propusa la pensie sau a cerut sa se pensioneze cu data de 1.01.1999, aceasta este data deschiderii dreptului la pensie, indiferent de data la care a fost emisa decizia de pensie sau de data la care a incetat contractul de munca si pensia a fost pusa in plata".

Cola Vasile, Maramures:
"Va rog da binevoiti a publica in ziarul dumneavoastra adresa Consiliului National Pentru Combaterea Discriminarii si adresa Institutului Roman pentru Drepturile Omului. Va multumesc".

RASPUNS: Institutul Roman pentru Drepturile Omului se afla in Piata Charles de Gaule numarul 3, telefon: 021-222.72.29, 021-222.42.87 si 021-222.42.87. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) are adresa in Bucuresti, Piata Valter Maracinenu 1-3, Sector 1, telefon: 021-312.65.79. Aceasta institutie primeste sesizari cu privire la discriminari care intra sub incidenta Ordonantei Guvernului nr. 137/2000, privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. Petitia/ sesizarea se face completand urmatoarele informatii: numele si prenumele, data nasterii, cetatenia, adresa. Daca exista mai multi petenti se va intocmi o singura petitie, caz in care aceasta va fi semnata de fiecare petent. Explicati cat se poate de clar si amanuntit, insa, in acelasi timp, concis faptele care formeaza obiectul petitiei. Straduiti-va sa descrieti evenimentele in ordinea in care s-au produs, mentionand data exacta a acestora. Explicati cat mai precis posibil care sunt motivele cererii. De asemenea, nu omiteti sa anexati la petitie orice document (in copie) pe care doriti sa il supuneti CNCD, drept mijloc de proba. In cazul in care aceste documente constau in hotarari judecatoresti, trimiteti si motivarea acestora, nu numai dispozitivul lor".

Olnic Lucia, Bucuresti:
"Sunt pensionara si am 83 de ani. La data de 10.08.2004 am depus la Casa de Pensii a Sectorului 2 un dosar pentru a mi se lua in calcul si anii de studii superioare. Atunci mi s-a spus ca intr-o luna voi primi decizia, iar apoi pensia majorata corespunzator. Nu am primit nimic, iar la telefon ma amana din diverse motive. Ce sa fac?".

RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit urmatorul raspuns: "Intrucat nu furnizati suficiente date (nr. de inregistrare cu care ati depus cerere pentru acordarea drepturilor prevazute de Legea nr. 276/2004), nu avem posibilitatea de a verifica stadiul in care se afla cererea dvs. Trebuie sa va adresati acestei institutii cu datele complete. Adresa este: Strada Latina 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11 sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita).

Subasa Beniamin, Arad:
"Sunt pensionar si actionar la o societate din Arad, din data de 20.11.1996. Pana in prezent, nu am primit nici un leut sub forma de dividende. In 2003, am telefonat la societate si am intrebat de ce nu primesc nimic. Mi s-a spus ca am de primit suma de 11.000 de lei vechi. Ori pe mine numai mijlocul de transport ma costa 22.000 de lei dus-intors. Ce trebuie sa fac?".

RASPUNS: Orice societate care are actiuni distribuite public este obligata sa anunte burselor unde sunt tranzactionate, in presa si in Monitorul Oficial datele AGA, ca si date despre activitatea sa. Informatii puteti obtine si de la o filiala locala a unei societati de servicii de investitii financiare, care este autorizata sa intermedieze tranzactionarea actiunilor la una dintre cele doua burse.

TUTELA MINORULUI
Tutela minorului reprezinta institutia prin care se infaptuieste ocrotirea acestuia cand este lipsit de ocrotirea parinteasca.

INDATORIRILE TUTORELUI. Drepturile si indatoririle tutorelui cu privire la persoana minorului au acelasi continut si caractere ca si cele ale parintilor firesti. Minorul care nu are 14 ani nu incheie singur acte juridice, ci le va incheia tutorele in numele sau. Daca a implinit 14 ani, copilul isi exercita singur drepturile si obligatiile dar cu incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare. Unele acte le poate face si singur, fara incuviintari prealabile (de exemplu, acte de conservare sau administrare). Aceeasi este si situatia unor acte daca minorul a implinit 16 ani: femeia isi poate da acordul in vederea casatoriei, poate incheia un contract de munca sau poate redacta un testament. Nerespectarea interdictiilor legale atrage nulitatea relativa a actelor respective. Pentru neindeplinirea obligatiilor legale sau exercitiul abuziv al acestora, tutorele poate raspunde civil, contraventional sau penal.

DESCHIDEREA TUTELEI. Tutela se deschide in situatii in care lipseste ocrotirea parinteasca si anume: daca ambii parinti sunt morti sau declarati morti, necunoscuti, disparuti, decazuti din drepturile parintesti sau pusi sub interdictie. Numirea tutorelui se face de catre autoritatea tutelara indiferent de autoritatea care a dispus tutela. In desemnarea tutorelui se vor avea in vedere interesele copilului minor. Pana la numirea tutorelui se poate institui curatela (institutie legala care administreaza si ocroteste interesele unui minor sau ale unui adult incapabil).

Potrivit Codului Familiei nu poate fi tutore:
  • minorul sau cel pus sub interdictie;
  • cel decazut din drepturile parintesti sau declarat incapabil de a fi tutore;
  • cel care nu are dreptul de a fi tutore ca efect al unei pedepse penale complementare sau accesorii;
  • cel care exercitand o alta tutela a fost indepartat din aceasta;
  • cel care din interese potrivnice cu ale minorului, nu ar putea indeplini sarcina tutelei.

    INCETAREA TUTELEI. Tutela inceteaza in urmatoarele cazuri:
  • prin ajungerea minorului la majorat;
  • prin decesul acestuia;
  • in cazul incetarii cauzelor care au impus tutela, spre exemplu, au fost identificati parintii.

    Nu trebuie confundate aceste situatii cu incetarea functiei tutorelui: in caz de moarte a acestuia, de indepartare a lui sau de inlocuire a sa. La incetarea tutelei se va proceda la efectuarea socotelilor si predarea bunurilor minorului.

    ATRIBUTII. In privinta tutelei minorului, autoritatea tutelara are urmatoarele atributii:
  • deschiderea tutelei si numirea tutorelui;
  • numirea unui curator pana la instituirea tutelei;
  • stabilirea sumei anuale care este necesara pentru intretinerea minorului si administrarea bunurilor sale;
  • numirea unui curator ori de cate ori sunt indeplinite cerintele legale etc.

    Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati
  • DRAGA REDACTIE...
    "Parintii elevilor de la scoala Comunei Cioroiasi, judetul Dolj, mai ales ai celor care au medii de 8, 9 si 10 sunt foarte nemultumiti. Conform Legii 269/2004, pentru achizitionarea unui calculator nou cu bonuri valorice se atribuie 200 de euro din fondurile PHARE. Comisia a propus ca de aceste calculatoare sa beneficieze elevii care au medii la limita de trecere a clasei si chiar repetentii. Cum vor invata acesti copii pe calculator cand ei nici nu stiu sa citeasca? Ce gandire au acesti profesori? Este o jignire la adresa elevilor inteligenti, care vor sa ajunga oameni de baza ai societatii. Elevii premianti sunt dati la o parte pentru a nu deveni oameni de stiinta. Aceste bonuri valorice s-au dat pe interese personale si criterii politice, la neamuri sau oameni care lucreaza la primarul comunei. Parintii spun ca sunt saraci desi au tractoare, utilaje, autoturisme, zeci de hectare de pamant etc. Un profesor care a terminat facultatea nu se poate angaja la aceasta scoala din cauza sotiilor patronilor din comuna. Oricum nu se face nimic pentru elevi. Din aceasta scoala s-au furat calculatoare, lemne, garduri si nimeni nu este tras la raspundere. Profesorii si directorul spun ca legea nu specifica ce medii trebuie sa aiba elevii pentru a putea beneficia de ceva in plus. In loc de profesori se angajeaza suplinitori pe criterii de spaga, motivand ca nu sunt profesori calificati. Sunt parinti care isi retrag copiii din cauza profesorilor sau a suplinitorilor." Oprea Constantin, Dolj
    ×