x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sfantul care intoarce grindina

Sfantul care intoarce grindina

06 Iul 2005   •   00:00

CALENDAR GASTRONOMIC
Sfantul Mare Mucenic Procopie este pomenit de catre Biserica Ortodoxa la 8 iulie. S-a nascut in Ierusalim, pe vremea cand imparat era Diocletian. Parintii i-au dat numele de Neania, dar nu stim cu siguranta ce religie a imbratisat in copilarie.
CALENDAR GASTRONOMIC
Sfantul Mare Mucenic Procopie este pomenit de catre Biserica Ortodoxa la 8 iulie. S-a nascut in Ierusalim, pe vremea cand imparat era Diocletian. Parintii i-au dat numele de Neania, dar nu stim cu siguranta ce religie a imbratisat in copilarie.
Tatal sau, pe nume Hristofor, era crestin, pe cand mama sa, Teodosia, se inchina idolilor pagani. Se stie cu siguranta ca, la scurt timp dupa moartea tatalui sau, Neania este numit duce al Alexandriei. Prima sarcina primita de la Diocletian a fost sa-i prigoneasca si sa-i tortureze pe crestinii din acea regiune. Nu va reusi sa duca la indeplinire porunca imparatului, pentru ca, in drum spre Alexandria, are o viziune care-i va schimba cu totul viata.
Devine crestin, se reintoarce la Schitopoli si acolo porunceste sa i se faca o cruce, asemenea celei care i-a aparut in cale. Printr-o minune, crucea va fi impodobita, prin putere divina, cu trei icoane reprezentand trei arhangheli: Emanuel, Mihail, Gavriil. Pentru ca nu a vrut sa renunte la credinta in Dumnezeu, a fost torturat, dar a fost eliberat printr-o interventie miraculoasa. Din acel moment, numele i se va schimba in Procopie. Se pare ca a fost inzestrat cu puteri mari, caci reuseste sa distruga reprezentarile de lut ale idolilor pagani, doar prin puterea rugaciunii. A fost considerat sfant datorita puterii cu care a crezut in Dumnezeu si minunilor savarsite in timpul vietii.

In traditia populara, Sfantul Procopie este cinstit pentru a apara recoltele si casele de trasnete, fulgere si grindina. Tot el are puterea de a face campurile sa rodeasca, iar piatra (grindina) o transforma in picaturi de apa inainte de a cadea pe pamant. In zonele de munte, locuitorii au numit doua vanturi puternice cu numele de Harcodan si Dornados (Marcel Olinescu - "Mitologie romaneasca"). Cert este ca amandoua sunt deosebit de periculoase si pot lua oamenii si animalele pe sus. Pentru a se feri de puterea lor distructiva, muntenii cinstesc cum se cuvine aceasta zi, prin interzicerea activitatilor grele si prin asezarea unor bucate mai alese pe mese.

Antricot cu tarhon


  • INGREDIENTE: 800 g antricot de vita, ceapa verde, o legatura de tarhon verde, 75 g unt, 50 ml otet, ulei, zahar, piper si sare.
  • PREPARARE: Carnea se prajeste. Intr-un vas se pun 100 ml de apa la fiert si se adauga ceapa, otetul, sarea, piperul, zaharul si tarhonul. Dupa ce sosul s-a racit putin, se adauga untul. Se amesteca foarte bine. Feliile de carne se servesc cu sos deasupra.
  • 6 - 12 iulie
    Cuviosul Toma
    "Nu gandi rau impotriva aproapelui tau, cand locuieste linistit langa tine"
    Proverbe,capitolul 3 versetul 29
  • 6 M Cuviosul Sisoie cel Mare; Sf. Mucenita Lucia; Sf. Arhip si Filimon
  • 7 J Sf. Mare Mucenic Chiriachi; Cuviosii Toma si Acachie
  • 8 V Sf. Mare Mucenic Procopie; Sf. Mucenic Epictet si Astion
  • 9 S Sf. Sfintiti Mucenici Pangratie si Chiril
  • 10 D Sf. 45 Mucenici din Nicopolea Armeniei
  • 11 L Sf. Mare Mucenita Eufimia; Sf. Olga, Imparateasa Rusiei
  • 12 M Sf. Mucenici Proclu si Ilarie; Sf. Veronica
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul