x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul UE, in dificultate - Francezii nu vor Constitutia europeana

UE, in dificultate - Francezii nu vor Constitutia europeana

21 Mar 2005   •   00:00

Vesti proaste pentru promotorii Constitutiei Europene din Franta.

  • de IRINA CRISTEA
  • INTEGRARE
  • DIVERGENTE. Legea fundamentala a Europei, marul discordiei
    Rezultatele celui mai recent sondaj arata ca 51% dintre putinii cetateni care au declarat ca vor lua parte la referendumul national din 29 mai au de gand sa spuna "Nu" proiectului. Cu alte cuvinte, nu doar ca referendumul se anunta dominat de absenteism (prezenta se anunta de circa 47%), ci se pare ca va da castig de cauza adversarilor Constitutiei europene.

    CONTEXT. Rezultatele sondajului au picat foarte prost pentru Franta, care este unul dintre cele mai mari state din Uniune si face parte din grupul statelor care au fondat-o. O atitudine atat de negativa a publicului francez fata de viitorul document fundamental al Uniunii este fara precedent. Situatia pe muchie de cutit din Franta a tensionat si relatiile dintre presedintele Jacques Chirac si actualul sef al Comisiei Europene, Jos... Manuel Barroso, care este de parere ca politicienii francezi nu fac decat sa hraneasca euroscepticismul cetatenilor si ca presedintele tarii nu se implica suficient de mult pentru a-i convinge pe oameni de importanta aprobarii proiectului Constitutiei. "Cu tot respectul pentru democratia franceza, trebuie sa marturisesc ca sunt uimit, uneori, de tonul dezbaterii din aceasta tara cu privire la Constitutie. E o dezbatere partinitoare si uneori chiar distorsionata", a spus Barroso intr-un interviu acordat publicatiei Financial Times. In schimb, premierul francez Jean-Pierre Raffarin s-a declarat "preocupat, dar nu ingrijorat" de rezultatele recentului sondaj.

    CONDITII. Constitutia europeana poate fi adoptata doar daca toate statele se pronunta, prin referendum sau vot in Parlament, in favoarea sa. In caz contrar, proiectul nu poate fi pus in aplicare, ceea ce va duce, cred partizanii sai, la paralizarea institutiilor europene, care nu vor face fata, in structura actuala, unei Uniuni Europene de 25 de membri, care urmeaza sa se extinda la 27 in 2007, o data cu aderarea Romaniei si a Bulgariei.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul