x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 7 lucruri care se pot întâmpla dacă iei antiacide prea des

7 lucruri care se pot întâmpla dacă iei antiacide prea des

09 Feb 2018   •   14:11
7 lucruri care se pot întâmpla dacă iei antiacide prea des

Dacă ți se întâmplă să ai dureri de stomac sau senzația că o să vomiți după o masă copioasă, probabil că apelezi la antiacide, pentru a elibera durerea, scrie prevention.com

„Există patru tipuri de antiacide și toate funcționează în moduri similare”, a spus un asistent profesor de la unitatea de urgențe Northwell Health, Robert Glatter. Cu ajutorul ingredientelor active, precum aluminiu, calciu, magneziu și bicarbonat de sodiu, „antiacidele schimbă pH-ul gastric, făcându-l mai puțin acid. Acest lucru ajută la micșorarea iritațiilor stomacului, esofagului și duodenului”.

Ne gândim des că antiacidele sunt medicamente sigure, dar cum e cu majoritatea medicamentelor, există și efecte secundare pe care nu le dorești.

„Este important să se înțeleagă că utilizarea adecvată a antiacidelor este puțin probabilă să producă efecte secundare la majoritatea oamenilor”, spune Glatter. „Însă utilizarea pe termen lung a antiacidelor poate conduce la efecte asupra sistemului digestiv, cât și asupra altor organe”.

Aici sunt șapte efecte secundare care îți spun că abuzezi de antiacide:

  1. Constipație

„Constipația este una dintre cele mai comune simptome că folosești antiacide în mod excesiv”, spune Glatter. „Constipația nu este doar un simptom trecător, ci tinde să continue cât timp sunt folosite antiacidele”.

Glatter avertizează că un efect advers ar putea fi și diareea, deși se află la polul opus.

  1. Dureri ale mușchilor

Orice schimbare în nivelul electroliților poate avea efect asupra mușchilor și funcțiilor nervoase, explică Glatter. Astfel, utilizarea antiacidelor în doze mari poate duce la un dezechilibru și, implicit, la simptome musculare ciudate.

  1. Probleme respiratorii

Acest efect se produce când consumi prea mult bicarbonat de sodiu, care poate ridica pH-ul din sânge, spune Glatter. „Pe măsură ce pH-ul din sânge crește, corpul compensează pentru un mediu alcalin, prin reducerea ratei respiratorii”.

  1. Riscul de infecții

„În timp ce acidul gastric ajută la digerarea mâncării, protejează, de asemenea, corpul prin distrugerea bacteriilor din mâncare”. De aceea, când sunt prezente prea multe antiacide, pot apărea infecții.

  1. Hipercalcemia

Hipercalcemia este o afecțiune care apare atunci când nivelul de calciu din sânge este mai mare decât în mod normal.

  1. Pietre la rinichi

Antiacidele care conțin calciu pot crește, de asemenea, extracția de calciu în urină, care poate duce la formarea pietrelor la rinichi, spune Glatter. Oamenii care au deja afecțiuni ale rinichilor, ar trebui să evite utilizarea antiacidelor.

  1. Osteoporoza

Una dintre cele mai grave implicații ale utilizării excesive de antiacide este creșterea riscului de osteoporoză. „Antiacidele care conțin în special aluminiu pot slăbi oasele, deoarece pot elimina săruri vitale ale organismului, precum calciul și fosfatul”, spune Glatter.

×
Subiecte în articol: antiacide efecte secundare