x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Firmele de cafea ar putea fi nevoite să afișeze pe produse avertizări privind cancerul

Firmele de cafea ar putea fi nevoite să afișeze pe produse avertizări privind cancerul

30 Mar 2018   •   11:59
Firmele de cafea ar putea fi nevoite să afișeze pe produse avertizări privind cancerul

Un judecător din Los Angeles a hotărât că legea din California ar trebui să impună companiilor de cafea să afișeze o etichetă de avertizare în legătură cu cancerul care poate apărea din cauza unui produs chimic apărut în procesul de prăjire, scrie The Guardian.

Elihu Berle a scris într-o propunere de lege, miercuri, că Starbucks și alte companii de cafea nu au reușit să dovedească faptul că amenințarea la care sunt supuși consumatorii, din cauza compusul chimic produs în procesul de prăjire, este insignifiantă.

Reclamantul problemei este o organizație nonprofit.

Produsul chimic pus în discuție este acrilamida, un cancerigen prezent în cafea.

„În timp ce reclamantul a oferit dovezi potrivit cărora consumul de cafea crește riscul de afectare a fetusului, sugarilor, copiilor și adulților, experții medicali și epidemiologi ai inculpaților au depus mărturie că nu au avut nicio opinie asupra cauzalității”, a scris Berle.

„Inculapații nu au reușit să dovedească, printr-o preponderență a dovezilor, că băutul de cafea conferă un beneficiu sănătății umane”.

Industria cafelei a afirmat că produsul chimic prezent în cafea este la un nivel care nu afectează sănătatea, motiv pentru care ar trebui să fie scutiți de lege.

Cazul este judecat de opt ani și încă nu a ajuns la final. Faza a treia a procesului va determina orice penalitate civilă pe care companiile de cafea trebuie să o plătească. Penalitățile reprezintă 2.500 de dolari pentru fiecare persoane expusă la pericole în fiecare zi timp de opt ani.

În prima fază a procesului, Berle a afirmat că inculpații nu au reușit să prezinte suficiente dovezi credibile care să arate că nu există niciun risc semnificativ în privința acralinei prezente în cafea.

 

 

×