x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Șapte pași ca să fii din nou în formă

Șapte pași ca să fii din nou în formă

de Magda Bucur    |    03 Ian 2018   •   22:30
Șapte pași ca să fii din nou în formă

Au trecut sărbătorile, mesele prelungite, petrecerea de Revelion cu „after-party”-ul de Sfânul Vasile, iar acum simți că ți-ai început anul într-o formă nu tocmai grozavă? Mulți oameni se confruntă cu această problemă. În primele zile ale anului, după excesele de sărbători, se simt balonați, au dureri de cap, sunt lipsiți de energie și au o stare vecină cu depresia. Acest lucru se datorează faptului că „deraierea” de la o dietă echilibrată aduce cu sine o digestie lentă și cu probleme și mustrări de conștiință. Chiar dacă nu există soluții miraculoase de detoxifiere fulger a organismului, după festinul de sărbători, sunt câțiva pași simpli pe care îi poți face pentru a reduce la minimum efectele mâncatului și băutului copios.

 

1. Postește de dimineață. Ia o pauză de la mâncat și sari peste micul dejun de după o zi plină de mese pe la rude. Chiar dacă ești tentat să crezi că postul de câteva ore te va face să mănânci apoi mai mult, nutriționiștii sunt de părere că abținerea de la mâncare poate avea efecte benefice după un exces culinar. În acest fel, organismul tău poate digera în voie tot ce ai mâncat zilele trecute și se va descotorosi de reziduuri.

2. Bea ceai. Chiar dacă postești, nu uita de hidratare. Nu lua în seamă sfaturile binevoitoare ale rudelor care recomandă o tărie de dimineață, ca să...„taie greața”. Alcoolul nu e o opțiune bună în aceste zile. În schimb ceaiul este. E o variantă chiar mai recomandată decât apa, pentru că dacă vei bea foarte multă apă riști să diluezi sucurile gastrice. Alege un ceai ușor, fără cofeină (cum sunt ceaiul negru sau verde) . De exemplu, ceaiul de mușețel relaxează nervii ș tractul digestiv, în timp ce ceaiul de mentă ajută stomacul să își facă mai ușor treaba. Dacă suferi de arsuri nu este însă recomandat ceaiul de mentă.

3. Evită medicamentele anti-acid, dacă poți. Sunt ultrapromovate în această perioadă a anului și mulți iau astfel de medicamente la primele simptome, uitând că sucurile gastrice sunt acolo pentru a-și face treaba și a digera mâncarea. Dacă iei medicamente împotriva acestor acizi, digestia va fi mult încetinită.

4. Ia probiotice. Este posibil ca mâncarea pe care ai consumat-o de sărbători să fi afectat flora bacteriană din stomac, de aceea ar fi bine să o reechilibrezi consumând alimente bogate în probiotice, precum chefir sau murături sau să iei niște suplimente. Poți încerca și suplimente cuenzime, care îți vor ajuta digestia.

5. Relaxează-te. Dacă ești irascibil sau nervos nici digestia ta nu va fi una ușoară. Fă o baie fierbinte sau un duș cald, dă drumul la căldură, pune o muzică relaxantă, citește o carte și pune-ți pe burtă o sticlă cu apă caldă. Vei simți cum coprul începe să se relaxeze, iar stomacul tău își va face mai ușor datoria.

5. Fă puțină mișcare. Nu este indicat să mergi acum la sală și să ridici greutăți, însă nici nu sta în casă tolănit toată ziua. Mișcarea moderată, cum e mersul ușor ajută la golirea tractului digestiv. Iar aerul proaspăt va alunga greața. În plus dacă este soare afară, efectelese vor resimți și asupra psihicului tău.

6. Ia o masă simplă. După ce ai postit câteva ore, mănâncă ceva ușor, care să îți astâmpere foamea dar să nu ocupe foarrte mult loc în stomac și să nu îl mai pună suplimentar la treabă. Legumele sunt cele mai indicate.

7. Mergi devreme la culcare. Chiar dacă ai lenevit toată ziua, organismul tău este obosit. Chiar și digestia anevoioasă poate consuma din energie. Așa că mergi la culcare devreme și asigură-i astfel corpului odihna de care are nevoie. Te vei trezi mult mai energizat a doua zi.

×