x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Înecat cu mâncare? Metoda rucsac, nu pumni în spate

Înecat cu mâncare? Metoda rucsac, nu pumni în spate

de Florin Condurateanu    |    14 Sep 2018   •   22:30
Înecat cu mâncare? Metoda rucsac, nu pumni în spate

Toată lumea se pricepe la câştigarea premiului de Eurovision, la alcătuirea naţionalei de fotbal, la politică, dar pricepuţii în ale sănătăţii sunt şi ei câtă frunză şi câtă iarbă. Umblă în popor o mulţime de sfaturi pentru unele suferinţe, păreri auzite de la o vecină sau de la un neam din provincie, multe dintre aceste îndrumări “lăutăreşti” fiind greşite.

Unii care mănâncă de se bat turcii la gura lor, care hăpăie, care se grăbesc cu furculiţa şi lingura de parcă au pierdut trenul mai înghit şi greşit, se duce dumicatul pe calea incorectă, se angajează pe trahee, omul simte sufocarea, tuşeşte cu disperare şi se albeşte de sperietură, de respiraţie împotmolită. Cei din îi jur sar în ajutor şi îi dau câţiva pumni zdraveni în spate, îl lovesc în ceafă. Manevre aiurea, fără folos, chiar dureroase. Când un om s-a înecat cu un dumicat de mâncare şi simte că acesta a luat-o pe o cale anormală, cei din jur îl pot ajuta astfel. Îl iau pe spate ca pe un rucsac, spate în spate, îl ridică să nu mai atingă pământul cu picioarele şi-l zgâlţâie puternic. Din aceste smucituri dumicatul de mâncare iese din locul anormal.

O altă stare deranjantă este ivită la unii care decolează sau aterizează cu avionul sau urcă pe munte, pe serpentine. Adesea li se înfundă urechile, situaţie care poate dura şi 1-2 zile, cu dureri şi tensiune în urechi, deși la alţii însă răul se deblochează în 10 minute. Medicii numesc asta disfuncţie tubară. Legătura între partea din spatele nasului şi ureche se face prin nişte canale subţiri, trompa lui Eustachio. La schimbarea de altitudine şi pe fondul unor mici inflamaţii în aceste canale subţiri, nu se mai egalizează presiunea între nas şi ureche, nu se mai face aerisirea urechii şi apare înfundarea urechilor. Omul trebuie să înghită în sec de mai multe ori, să sugă o bomboană, pentru că astfel se activează muşchii vecini şi se eliberează trompele lui Eustachio.

Când apar dureri în articulaţii, de natură reumatismală, este vorba de procese inflamatorii. Obiceiul de a pune căldură pe încheieturile dureroase este greşit; la inflamaţii se pune rece. De aceea, pe zona articulaţiei dureroase se pune gheaţă, apă rece.

 

 

×
Subiecte în articol: inecat cu mancare