x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Peste 50 de transplanturi renale la Fundeni, în 2017

Peste 50 de transplanturi renale la Fundeni, în 2017

de Monica Cosac    |    29 Iun 2017   •   13:50
Peste 50 de transplanturi renale la Fundeni, în 2017

Specialiştii Centrului pentru Uronefrologie şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni au realizat aproximativ 50 de transplanturi în 2017, în contextul în care activitatea de recoltare de organe este mai slabă în acest an faţă de anii trecuţi, potrivit Acad. dr. Ioanel Sinescu, şeful clinicii bucureştene şi rector al UMF “Carol Davila”. Potrivit medicului, în cei 20 de ani de activitate, rata de succes în transplantul renal la Clinica Fundeni este mai ridicată decât media europeană. 

După 17 ani de la primul transplant reuşit al unui rinichi la om, de la donator în viață - efectuat în România  în   anul   1980, de  prof. dr. Eugeniu Proca – la Institutul Fundeni se face şi primul transplant   renal cu grefe obținute de la donatori aflați în moarte cerebrală.

“În cei 20 de ani de activitate am ajuns la 1.871 de transplanturi renale, în total, cu o rată de succes foarte mare, mai ridicată decât media europeană. Pentru faptul că încă nu am atins procentajul ridicat al recoltării de la donatori în moarte cerebrală, noi avem încă o statistică: cam jumătate dintre transplanturi efectuate de la donatori în viaţă şi jumătate cu rinichi de la donatori în moarte cerebral”, a afirmat Acad. Dr. Ioanel Sinescu, în cadrul unui eveniment care a marcat aniversarea a 37 de ani de transplant renal în România. Potrivit acestuia, rata de funcţionalitate a grefei este în jur de 85% şi aproximativ la fel este şi rata de supravieţuire a pacienţilor după transplant.

În acest an, activitatea de recoltare de organe este "mai slabă" decât în ani trecuţi, “probabil şi ca rezultat al denigrărilor şi al discuţiilor neavenite sub multe aspecte a ceea ce înseamnă activitatea Agenţiei Române de Transplant şi a transplantării propriu-zise”, spune academicianul. Chiar şi în aceste condiţii, Ioanel Sinescu a precizat că specialiştii clinicii pe care o conduce au realizat anul acesta aproximativ 50 de transplanturi.

×
Subiecte în articol: transplant renal fundeni