x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Propriul sânge, folosit ca leac pentru infertilitate 

Propriul sânge, folosit ca leac pentru infertilitate 

de Monica Cosac    |    07 Iun 2017   •   15:10
Propriul sânge, folosit ca leac pentru infertilitate 

Menopauza timpurie, o rezervă ovariană scăzută, endometrioza sau un endometru prea subţire pentru a putea susţine o sarcină sunt câteva dintre principalele cauze ale infertilităţii, o problemă cu care se confruntă tot mai multe femei. Până acum, un astfel de diagnostic putea însemna un capăt de drum pentru femeile care-și doreau un copil, răpindu-le acestora şansa de a deveni mame cu propriile ovocite. O procedură nouă, revoluționară, care va fi implementată foarte curând și în țara noastră, le dă însă acestora posibilitatea de a-și vedea visul împlinit.

Este vorba de o procedură inovativă, numită Platelet-rich plasma (PRP), cu ajutorul căreia medicii încearcă să dea timpul înapoi și să reîntinerească organele și țesuturile responsabile de fertilitate, folosind drept „medicament" chiar celule din organismul pacientei.

Medicul Andreas Vythoulkas, specialist în infertilitate la clinica din București unde va fi aplicată noua procedură, explică în ce constă aceasta: „Se prelevează sânge de la femeia respectivă, se prelucrează, este o anumită categorie de celule care se separă din el și care sunt injectate, ulterior, în ovare. S-a demonstrat că o mică rezervă ovariană rămâne în ovare și după ce femeia intră la menopauză și cu procedura aceasta activăm rezerva respectivă, astfel încât să putem să obținem o sarcină". Potrivit acestuia, deoarece sunt injectate în corpul femeii celule din propriu sânge, „procedura nu are efecte adeverse, nu există riscuri”.

După setul de analize inițiale, practic, toată procedura durează doar câteva zile. Prelucrarea sângelui se face în două zile, iar introducerea celulelor extrase în cea de-a treia. Apoi, analizele medicale se repetă pentru a vedea dacă organismul a răspuns la tratament şi a apărut ovulaţia. Ulterior, femeile pot încearca să rămână însărcinate pe cale naturală, sau pot opta pentru fertilizare in vitro, dacă vor să-şi maximizeze şansele de obține o sarcină. 

Ovarele, reîntinerite

Tehnica aceasta este folosită de mai mulţi ani în alte specializări - precum  stomatologia, ortopedia sau chirurgia estetică – însă, până acum nu a fost aplicată și în ginecologie, explică prof. dr. Konstantinos Pantos, cunoscutul specialist în infertilitate din Grecia care a dezvoltat noua procedură, utilă atât femeilor care își doresc să rămână însărcinate, cât și pentru a contracara efectele negative ale menopauzei. 

„Urmează să o aplicăm în curând și la București, pentru că ne propunem nu doar să atragem aici, în Grecia, pacienții din România, ci și să dezvoltăm această procedură în România, ceea ce va duce la o dezvoltare a turismului medical în România”, a precizat profesorul Pantos, prezent la un forum destinat turismului medical, desfășurat, recent, în Grecia. La Atena, noua tehnică a fost aplicată în circa 300 de cazuri, până acum, iar rezultatele sunt pozitive, spune medicul.

În România, procedura trebuie să fie acreditată de Ministerul Sănătății și de Agenția Națională de Transplant.

Stresul scade șansele de reușită

Nivelul de stres al femeii este un factor foarte important în reușita procedurilor de reproducere umană asistată. În cazul FIV, de exemplu, la femeile care vin relaxate, încrezătoare, să facă procedura, rezultatele sunt mai bune în comparație cu cele care stau tot timpul cu ochii pe ceas, într-un stres continuu, spune specialistul în infertilitate.

 „La femeile care sunt stresate într-o procedură de fertilizare în vitro șansele sunt mai mici și vedem asta din experiența noastră. În timpul stresului se elimină un hormon, care se numește oxitocina. Noi folosim oxitocina la femeile gravide care trebuie să nască, să provocăm contracții uterine. Și atunci ce se întâmplă? Când transferăm embrionii, 48 de ore ei nu se implantează, rămân liberi în uter. Dacă acest hormon se secretă și uterul se contract, atunci este posibil să-i arunce afară, să-i elimine„, ne-a explicat dr. Vythoulkas, adăugând că acesta este motivul pentru care, deși pot face FIV și în clinica deschisă anul trecut în București, „foarte multe cupluri preferă să meargă la clinica din Grecia, ca să se relaxeze, să se detașeze de lucrurile de zi cu zi, să se ducă la o plajă, să facă alte lucruri, astfel încât să fie cât mai relaxați și să aibă rezultate mai bune".

Nu căutați pe internet!"

Încrederea în medicul care efectuează procedura este, de asemenea, foarte importantă, iar specialistul le recomandă pacientelor să nu se informeze din surse neautorizate.

„Eu le zic pacientelor mele: nu intrați deloc pe internet! Din punctul meu de vedere, internetul e un virus total. Adică fiecare poate să scrie orice prostie și nimeni nu-i spune că e prost", spune dr. Andreas Vythoulkas, recomandându-le persoanelor care apelează la aceste metode de reproducere umană asistată să caute doar articole medicale, și nu pe forumuri, acolo unde toată lumea își dă cu părerea. Nici sfaturile între paciente nu sunt bune, mai precizează medicul, deoarece sunt cazuri diferite.

Am peste 200 de apeluri pe zi și, la mai mult de jumătate, răspund la întrebări citite pe internet, pe forumuri.  Eu n-am nicio problemă cu asta, dar se stresează pacientele. Din momentul în care au un doctor, trebuie să aibă încredere în doctorul respectiv", conchide medicul.

Pacientă: "În cazul meu, există semne pozitive"

Una dintre româncele care au urmat deja noua pocedură, la clinica din Atena, ne-a mărturisit că a acceptat să o încerce deoarece a aflat "că poate aduce beneficii organismului".

„Aş dori să clarific un singur aspect, care mie mi se pare extrem de important: am sesizat că întrebările privind procedura de PRP sunt orientate într-o relaţie de directă proporționalitate cu menopauza. PRP este o procedură benefică femeilor care se confruntă cu diverse probleme (cum este și cazul meu), nu neapărat cu menopauza. (..) Putem spune, fiind în discuție sângele recoltat de la pacientă, că acționează ca și celulele stem în locurile din organism unde sângele este reinjectat. În cazul meu, există semne pozitive confirmate la scurt timp după după urmarea procedurii PRP", ne-a povestit Consuela, o pacientă în vârstă de 34 de ani.

PRP vine în întâmpinarea problemelor de infertilitate cu care se confruntă foarte multe cupluri din toată lumea, care se decid prea târziu să aibă copii. România va fi, practic, a doua țară, după Grecia, în care se va face așa ceva, iar acest lucru ar putea fi o mare bilă albă pentru dezvoltarea turismului medical pe meleagurile autohtone.

Credința și  știința, mână în mână

Pentru multe cupluri care au probleme de fertilitate, credința rămâne o ultimă speranță. Cum privește biserica aceste proceduri de reproducere umană asistată și conceperea unui copil în eprubetă, ne spune un înalt prelat ortodox din Grecia. „Este o procedură binecuvântată din punctul de vedere al Bisericii, dar nu trebuie să uităm de Dumnezeu. Toți, împreună cu Dumnezeu, cu medicii, toți  sperăm la rezultate pozitive și să rezolvăm problema. Doctorul Pantos este foarte credincios și, de aceea, are și succesul pe care îl are la procedurile respective. Sunt foarte bune mâinile lui și cunoștințele lui, dar știe că fără Dumnezeu nu se poate face nimic", a afirmat părintele Christodoulos, episcopul insulei Ithaka, subliniind că susține tot ce este legat de turismul medical și colaborarea dintre cele două țări, Grecia și România.

„Procedura determină apariția ovulației și a menstruației, și sunt multe femei cu menopauză precoce care vor să o facă doar pentru rejuvenare”, prof. dr. Konstantinos Pantos, specialist în infertilitate

 “Este o speranţă reală pentru femeile care au intrat la menopauză precoce şi o şansă în plus pentru cele care, din cauza carierei, au uitat să facă un copil", Dr. Andreas Vythoulkas.  

 

×