x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Cezariana salvează femeile cu bazinul îngust şi influenţează evoluţia umană

Cezariana salvează femeile cu bazinul îngust şi influenţează evoluţia umană

07 Dec 2016   •   13:57
Cezariana salvează femeile cu bazinul îngust şi influenţează evoluţia umană
Sursa foto: wikimedia

Cezariana poate influenţa evoluţia umană, permiţând supravieţuirea copiilor a căror dimensiune la naştere nu este adaptată la morfologia mamei, susţin oamenii de ştiinţă. Conform unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) şi realizat de o echipă de la Universitatea din Viena, recurgerea la intervenţie chirurgicală în aceste cazuri a început deja să inducă modificări: procentul acestor copii a crescut cu 20% de la introducerea procedurii, scriu BBC şi pourquoidocteur.fr. 

Această anomalie obstetricală, pe care medicii o numesc "disproporţie fetopelvină", intervine atunci când există o incompatibilitate între dimensiunea capului fătului şi cea a pelvisului mamei. Ea este relativ rară, iar în 1960 aceasta nu viza decât 3% din naşteri, adică 30 din 1000 de naşteri. În prezent ea ar fi de 3,6% (36 de naşteri din 1000). Aceasta reprezintă o creştere de aproximativ 10-20% din rata iniţială, datorită efectului evolutiv. 

Aceşti copii, care ar fi murit pentru că nu puteau să iasă din uter şi care ar fi provocat, probabil, şi moartea mamei, sunt acum perfect viabili. Chiar mai mult decât media, deoarece o dimensiune mare la naştere este asociată cu o mai bună stare de sănătate în viitor, scrie Agerpres.

"Femeile cu un bazin îngust nu ar fi supravieţuit acum o sută de ani'', susţine dr. Phillip Mitteroecker, de la departamentul de biologie teoretică al Universităţii din Viena şi principalul autor al studiului. ''Dar astăzi ele supravieţuiesc şi transmit genele pelvisului îngust fiicelor lor". 

Capul unui copil este mare în comparaţie cu alte primate, ceea ce înseamnă că animale cum ar fi cimpanzeii pot da naştere relativ uşor. Prin urmare, această anomalie este o particularitate a omului, datorită evoluţiei sale. Tranziţia la postura verticală a condus atât la o îngustare a bazinului, cât şi la o creştere a dimensiunii creierului. Marja de manevră în timpul naşterii a fost redusă. Cezarienele contracarează această evoluţie naturală, explică studiul. 

"Cred că această tendinţă va continua, dar poate fi mai lentă şi mai puţin semnificativă'', a precizat el. "Există limite în această evoluţie. Nu mă aştept ca într-o zi majoritatea copiilor să se nască prin cezariană"

×
Subiecte în articol: cezariana copii nascuti prin cezariana