x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Consumul de alcool în timpul sarcinii reprezintă principalul risc de retard pentru copil

Consumul de alcool în timpul sarcinii reprezintă principalul risc de retard pentru copil

de Diana Scarlat    |    11 Oct 2017   •   21:57
Consumul de alcool în timpul sarcinii reprezintă principalul risc de retard pentru copil

Studiile din ultimii ani arată că viața copiilor este influențată în mod dramatic de consumul de alcool al părinților și în special al mamei, în timpul sarcinii. Medicii care au studiat mai multe generații de copii născuți de mame care au consumat alcool spun că riscurile sunt extrem de mari, iar femeile însărcinate ar trebui să înțeleagă foarte bine faptul că nici măcar consumul sporadic nu se recomandă.

 

Dacă femeia însărcinată consumă  alcool în timpul sarcinii, copilul riscă să sufere de retard mental, de diverse afecțiuni ale organzelor vitale sau poate să fie diagnosticat chiar cu sindrom alcoolic fetal, care-i va afecta întreaga existență. Consumul de alcool în timpul sarcinii poate avea consecințe și asupra mamei. Printre posibilele riscuri se numără avortul spontan, nașterea prematură, întârziată sau probleme grave de dezvoltare a fătului.

 

Cercetarea realizată într-o comunitate pilot, în cadrul campaniei #9cu0 (9 luni cu 0 alcool), publicată pe platforma DespreAlcool.ro, dezvoltată de Ursus Breweries, arată că peste un sfert dintre femeile participante consideră că o cantitate mică de alcool consumat ocazional, în timpul celor nouă luni de sarcină, nu dăunează mamei sau viitorului bebeluș. Prin campania #9cu0, platforma DespreAlcool.ro își propune să schimbe această percepție. În cadrul aceleiași campanii a fost lansată și o compoziție muzicală specială, care include bătăile inimilor mai multor copii încă nenăscuți. ADDA și DespreAlcool.ro au lansat piesa “Am grijă de noi”, o melodie creată astfel încât să le atragă atenția viitoarelor mămici asupra periccolelor alcoolului și să le responsabilizeze.

 

“Am grijă de noi” s-a lansat miercuri, 11 octombrie, pe canalul de YouTube ADDA Official și pe platforma DespreAlcool.ro și face parte din campania #9cu0 (9 luni cu 0 alcool), care, împreună cu experți, specialiști și personalități, printre care și Dana Rogoz, atrage atenția viitorilor părinți asupra riscurilor mari asociate consumului de alcool în timpul sarcinii. Piesa a fost produsă în studiourile DeMoga Music de către Marius Moga și Marius Mirică. Muzica și versurile sunt compuse de Marius Moga, Marius Mirică și ADDA, iar videoclipul este realizat în regia lui Codrin Roibu.

 

“Sunt onorat că ADDA și echipa DeMoga Music au răspuns cu entuziasm invitației noastre de a transmite un mesaj atât de important prin intermediul muzicii. De-a lungul timpului am făcut eforturi considerabile pentru a ajunge cu acest mesaj la cât mai mulți viitori părinți. Sunt convins că prin această melodie vom putea contribui la informarea și mai multor părinți și la prevenirea riscurilor ce pot apărea la viitorii bebeluși.”, a declarat Robert Uzună, Corporate Affairs Director Ursus Breweries. Pe site-ul campaniei, DespreAlcool.ro, pot fi găsite mai multe explicații ale medicilor și rezultate ale cercetărilor.

×