x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Fast-food sau gătit acasă ? Alege soluţia sănătoasă !

Fast-food sau gătit acasă ? Alege soluţia sănătoasă !

de Luciana Grosu    |    01 Iun 2015   •   13:34
Fast-food sau gătit acasă ? Alege soluţia sănătoasă !
Sursa foto: zest_marina/Getty Images/iStockphoto

Rareş nu mănâncă micul dejun acasă, pentru că este mereu în întârziere. În pauza de la prânz îşi ia suc şi cârnaţi de la bufetul şcolii. După ore, îşi cumpără un pachet de chips-uri, apoi fuge la fotbal, după care vine acasă şi mănâncă ciorbă şi dulciuri. În timp ce îşi face temele mai ronţăie un pachet de biscuiţi ori o ciocolată. Adeseori, spre exasperarea bunicii, sare masa de seară pentru că „îl doare capul şi n-are poftă de mâncare”.

Tentaţia fast-food-ului
Grădiniţa, bufetul şcolii, masa de la after school, taberele, excursiile, petrecerile aniversare, întâlnirile cu prietenii, tot atâtea locuri şi momente în care un părinte nu poate avea nici un control asupra a ce şi cât consumă copilul. Controlul nu este însă soluţia. Părinţii implicaţi recomandă formarea unor obiceiuri sănătoase încă din prima copilărie .“Dacă vor primi ca desert un mix de nuci, semințe și fructe uscate, le vor prefera pe acelea în locul gogoșilor sau al plăcintelor. “, explică Anca Cernat , mama a trei fetițe în vârstă de 3, 5 și 7 ani.
E adevărat că părintele nu poate fi prezent la şcoală, dar poate în schimb supraveghea dieta copilului de acasă. Asta exclude soluţia rapidă a vizitei la fast-food :“Mâncarea de la fast-food este hipercalorică şi săracă în nutrienţi. Singura ei calitate este gustul. Obezitatea nu este sigurul pericol, studiile au demonstrat că, la copii, consumul de alimente fast-food se asociază şi cu risc de alergii, rinite, sau urticarie”, explică Elena Dumitru, medic nutriţionist endocrinolog la Clinica de Nutriţie Diet4Life.

Alimentaţia sănătoasă, la îndemâna oricui
Unii părinţi merg foarte departe, la propriu, pentru a-şi hrăni copilul :“Eu iau laptele de la 20 km distanță de Arad: merg de 2 ori pe săptămână după el să-l cumpăr direct la producător. Îmi fac iaurtul și kefirul singură, iar brânza și untul le cumpăr tot de la ciobani. La fel și carnea. Iar pentru legume și fructe merg în satele învecinate. De la anul o să avem și o mică gradină”, spune Cristina Vrabie, Arad.
Totuşi, un stil de viaţă sănătos nu implică neapărat consum de timp sau cunoştinţe specializate, nici măcar talent la gătit. “Este bine ca un părinte să știe să gătească, dar își poate hrăni corect copiii și fără a fi as în bucătărie", crede Anca Cernat care recunoaşte că nu a simţit niciodată nevoia să numere caloriile.

Paradoxal, mai mult timp petrecut în bucătărie nu duce neapărat la o dietă mai sănătoasă.“ “Mâncare caldă”, în concepţia românilor, înseamnă mâncare gătită cu mult ulei, eventual sosuri şi prăjeli. Acestea ar trebui evitate din cauza conţinutului mare de grăsimi. Putem la fel de bine, să spunem „mâncare caldă’’ unei porţii de peşte la grătar cu legume la abur”, recomandă Elena Dumitru.

Principiile de bază ale alimentaţiei sănătoase sunt de fapt dezarmant de simple: mese regulate, hrană proaspătă, alimente diverse şi bineînţeles, să nu uităm copilul în faţa televizorului."Atunci când mâncăm în faţa televizorului, putem consuma foarte mult fără să observăm şi fără să avem senzaţia de saţietate. " avertizează Elena Dumitru.


Ce înseamnă să mănânci sănătos ?
"Primii ani de viaţă : minim 5-6 mese pe zi
Şcolar şi adolescent : 3 mese pe zi consistente sau 3 mese pe zi şi 1-2 gustări între mese
Consumul ideal de zahăr : mai puţin de 5 linguriţe de zahăr pe zi
De evitat : o singura masă pe zi foarte consistentă, consum excesiv dintr-un anumit aliment, dulciuri şi grăsimi în exces
Recomandat:fructe şi sucuri de fructe neîndulcite, carne slabă, legume, cereale integrale, snacks-uri naturale (migdale,nuci)"
Elena Dumitru, medic nutriţionist endocrinolog la Clinica de Nutriţie Diet4Life

Top 7 Alimente care NU trebuie consumate în exces:
1. Mezeluri cu conservanţi
2, Dulciuri rafinate (cu zahăr alb)
3. Margarină
4.Iaurt cu fructe plus zahăr, coloranţi, şi conservanţi
5.Pâinea şi făinoasele
6.Prăjeli
7. Mâncarea de la fast food.

Cum să-l convingi:
1. Fixează o rutină alimentară sănătoasă: de exemplu, joi se mănâncă pește, luni, legume, miercuri și vineri, ou etc
2. Prezintă alimentele “problematice” (mazăre, brocoli, ficat, spanac) sub forme apetisante și cu diverse condimente ale căror culoare și gust îl atrag. Viviana, mamă de adolescentă, membră a comunităţii Desprecopii.com
 

×