x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Nume INTERZISE în România pentru copilul tău. De ce nu au voie părinții să-i boteze astfel pe cei mici

Nume INTERZISE în România pentru copilul tău. De ce nu au voie părinții să-i boteze astfel pe cei mici

09 Mar 2018   •   16:31
Nume INTERZISE în România pentru copilul tău. De ce nu au voie părinții să-i boteze astfel pe cei mici

Legislația din România este extrem de permisivă când vine vorba despre numele pe care le pot primi copiii la naștere. Poate tocmai de aceea există cetățeni români cu prenume ca „Ministru”, „Justiția”, „Poliția”, „Superman”, „Beckham Figo Zidan ” sau chiar „Semafor”.

Conform noului Cod Civil din România, legea interzice utilizarea numelor ridicole ori indecente. Astfel, articolul 84 alineatul 2 prevede că „este interzisă înregistrarea de catre ofiterul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”.

Totuși, noțiunea este extrem de vagă și legea nu explică cu subiect și predicat ce nume ar trebui interzise, lăsând la latitudinea ofițerului de stare civilă să accepte sau să refuze.

Cu toate acestea, cetățenii români care țin neapărat ca al lor copil să poarte un anumit nume, se pot adresa instanțelor de judecată dacă ofițerul de stare civilă le refuză varianta. Iar instanțele de judecată vor fi cele care vor da un verdict final.

Ce nume au fost interzise în alte țări?

  • În țările civilizate există câteva exemple de nume care au fost interzise. De exemplu, în Suedia, judecătorii nu au permis unui cuplu să-și boteze copilul „Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116”. Nici „Ikea” sau „Q” nu a fost permis.
  • În Italia, judecătorii nu au lăsat niște tineri să-și numească odrasla „Venerdi” („Vineri”) întrucât așa se numea sclavul lui Robinson Crusoe.
  • În urmă cu ceva vremne, autoritățile din China nu au fost de acord ca un micuț să poarte numele de „@”.
  • În Danemarca există o listă cu peste 7.000 de nume ce sunt interzise care se actualizează permanent.
  • În anul 1993, un bărbat din Japonia și-a numit fiul „Akuma” care în traducere înseamnă „Diavol”. Deși inițial a fost acceptat, ulterior numele a fost retras de judecători.
  • Nici în Noua Zeelanda legea nu este prea permisivă. Printre numele interzise se numără: King (rege), Queen (regina), Royal (regal), Bishop (episcop), Eminence (eminență), Honour (onoare) sau Saint (sfant).

Sursa shtiu.ro

×
Subiecte în articol: nume interzis