x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Pericolul biberoanelor de plastic

Pericolul biberoanelor de plastic

09 Iun 2016   •   19:20
Pericolul biberoanelor de plastic
Sursa foto: ysuel/Getty Images/iStockphoto

Despre BPA- bisfenol A, o substanță folosită la fabricarea recipentelor de plastic, precum sticle sau biberoane s-a dovedit că poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății. Substanța a fost încadrată în lista disruptorilor endocrini, din cauza abilității ei de a imita în organism caracteristicile hormonului estrogen. Un studiu recent, realizat de Institutul Național de Sănătate Francez și prezentat la Congresul European de Endocrinologie de anul acesta, arată că bisfenolul afectează în mod ireversibil și sănătatea dinților, în cazul copiilor.

Studiul a demonstrat că există o legătură între bisferol și sindromul MIH (molari-incisivi-hipomineralizare) care afectează aproape 20% dintre copiii cu vârste între 6 și 9 ani. Sindromul se referă la afectarea smalțului dinților, în special al molarilor și incisivilor, la dinții permanenți care apar în copilărie. Odată afectat, smalțul nu se mai poate repara. Copiii care suferă de acest sindrom au dinții sensibili și prezintă un risc crescut de a face carii. Dinții afectați sunt gălbui sau maronii și se ciobesc ușor.

Potrivit studiului, substanța afectează activitatea a două gene – KLK4 și SLC5A8, care sunt răspunzătoare de mineralizarea dinților și de protecția lor prin intermediul smalțului dentar. Autorii studiului spun că mineralizarea dinților și formarea smalțului dinților începe din al treilea trimsetru de sarcină și se încheie în jurul vârstei de 5 ani, perioadă în care copilul ar trebui să fie expus cât mai puțin la această substanță, pentru a nu avea probleme în viitor.

Bisfenolul din recipentele de plastic poate afecta permanent dinții copiilor

Conform studiului, sunt afectati unul din cinci copii cu vârste între 6 și 9 ani

 

×