Poate părea un subiect banal, însă poziția în care doarme bebelușul și mediul pe care i-l pregătim pentru somn sunt foarte importante și pot face, în anumite cazuri, diferența dintre viață și moarte, mai ales în primul an de viață. În SUA, Academia Americană de Pediatrie a făcut încă din anul 1992 un set de recomandări pentru părinți, pentru a evita apariția unor accidente în timpul somnului celor mici. Cunoscut ca SIDS – Sindromul Morții Subite la Sugari, acest tip de accident poate surveni mai ales până la vârsta de patru luni, dar și după aceea, până la un an, din cauza felului în care bebelușul doarme sau a obiectelor din jurul său, cu care se poate asfixia, îneca, sufoca. Iată recomandările făcute de pediatrii americani:
1. Puneți bebelușul să doarmă pe spate. Dacă stă pe burtă, asigurați-vă că nu doarme și că este supravegheat în permanență.
2. Bebelușul trebuie să doarmă pe o saltea fermă, fără apărătoare pentru cap, pentru că acestea pot cădea pe el și se poate sufoca.
3. Salteaua trebuie să fie acoperită cu un cearceaf pe măsura ei, unul mai mare este periculos.
4. Evitați lenjeria prea lejeră, pernele, animalele de pluș sau alte obiecte care pot sta în pătuț lângă copil.
5. Nu lăsați bebelușul să doarmă nesupravegheat pe canapea, fotoliu sau alte spații în care se poate sufoca.
6. Nu înveliți bebelușul cu pături, evitați mereu să îi acoperiți capul.
7. Asigurați-vă că în cameră este o temperatură constantă, evitați supraîncălzirea.
8. Nu expuneți bebelușul la fum de țigară.
Medicii pediatrii mai spun că bebelușii pot fi protejați de Sindromul Morții Subite, dacă sunt imunizați la timp și dacă sunt alăptați la sân un timp îndelungat.