x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sfatul medicului. Cum îi ajută sportul pe adolescenți

Sfatul medicului. Cum îi ajută sportul pe adolescenți

14 Iul 2016   •   16:16
Sfatul medicului. Cum îi ajută sportul pe adolescenți
Sursa foto: SerrNovik/Getty Images/iStockphoto

Sportul este un mare aliat în lupta cu kilogramele în plus. Exercițiile fizice regulate au un impact pozitiv asupra multor hormoni și neurotransmițători eliberați de sistemul neuro-endocrin. Endorfinele eliberate prin sport – cunoscute ca și „analgezice naturale" au un rol important în starea de bine a organismului, reducând tensiunea și anxietatea. Nivelul acestora în sânge crește de până la 5 ori în timpul exercițiilor fizice prelungite (mai lungi de 30 minute), chiar dacă dificultatea acestora nu este foarte ridicată.

De aceea, copiii și adolescenții trebuie încurajați să facă sport sub orice formă, pentru că sportul ne ajută să ne menținem sănătoși și ne oferă o condiție fizică foarte buna. Se recomandă mersul pe jos, alergarea în natura, ciclismul, aerobic, fitness, înot etc.

Trebuie să profitam de fiecare moment al zilei pentru a face mișcare, evitand scările rulante, liftul, iar ultima stație de tramvai/autobuz să o parcurgem pe jos.

Studiile arată că tinerii care fac mișcare au o capacitate mai mare de a învăța și de a asimila mai ușor informații, comparativ cu cei sedentari. De asemenea, poziția corectă și sănătatea coloanei vertebrale trebuie întreținute prin sport de intensitate medie, practicat frecvent.

Important este ca mișcarea să fie însoțită și de o hidratare adecvată: minimum 2 litri de apă plată/zi, supe/ciorbe proaspete de legume, sucuri proaspete de fructe și legume.

Dr. Amalia Popescu, Medic Specialist Endocrinologie, Clinica Polisano Plaza București

 

 

×
Subiecte în articol: sport adolescent