x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Studiu: „Moștenirea” de la mamele fumătoare

Studiu: „Moștenirea” de la mamele fumătoare

21 Mar 2016   •   19:50
Studiu: „Moștenirea” de la mamele fumătoare
Sursa foto: BananaStock/Getty Images/BananaStock RF

Un studiu australian care a urmărit mai mulți pacienți pe o perioadă de cinci decenii arată faptul că în cazul copiilor cu mame fumătoare, șansele ca în viața adultă să dezvolte boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sunt crescute. Riscul este și mai mare atunci când acești copii, expuși la fumul de țigară încă de la o vârstă fragedă se apucă ei înșiși de fumat. Descoperirile indică faptul că între fumatul pasiv și cel activ există o legătură care poate determina apariția bolii pulmonare la vârsta a doua.

”Credem că riscul de a face BPOC poate fi acumulat și din alte surse decât fumatul persoanal, iar influența negativă a fumatului mamei, în copilărie, se poate perpetua și în viața adultă”, spune dr Jennifer Perret, autorul principal al studiului intitulat Respirology. ”Descoperirile noastre întăresc recomandările actuale de abșinere de la fumat, în special pentru gravide și mame tinere”, mai spune ea.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală respiratorie care afectează atât bronhiile cât și plămânii și scade capacitatea de a respira a pacientului. În timp, netratată, boala poate imobiliza pacientul în casă și poate provoca chiar decesul.

×