Paine, paste, cereale pentru mic dejun – pe toate le-am putea baga in aceeasi categorie, dar ar fi fost un titlu prea lung, iar lumea consuma mai ales paine, sub diverse forme. Desigur, nu doar graul este vizat in probleme de alimentatie sanatoasa, ci si alte cereale cu gluten: ovaz, secara, spelta, durum, kamut, dar chiar si cereale fara gluten: orez, porumb, care ar trebui si ele consumate cu moderatie. Toti savuram cu placere o felie de paine cu unt, dar unele placeri ar trebui rarite sau evitate.
Nutritionistul Cristian Margarit ne da 20 de motive intemeiate pentru a diminua consumul de paine:
1. Painea ingrasa. Sub orice forma, din orice tip de faina, fie alba sau integrala, consumul de paine adauga calorii goale, fara beneficii evidente in hranirea organismului. Presupusele “vitamine si minerale' din cereale pot fi obtinute din alimente mult mai dense micronutritiv: legume, seminte, nuci. Chiar si carne, peste sau oua.
2. Graul contine gliadina, o glicoproteina (prolamina) similara opioizilor ce provoaca dependenta si creste apetitul pentru a manca nu doar mai multa paine, ci si alti carbohidrati. Graul din alimentatia moderna contine chiar mai multe prolamine deoarece acestea ajuta la cresterea aluatului si painii si sunt considerate mai utile in panificatie. In multe produse este adaugat separat gluten.
3. Graul are un indice glicemic (IG) ridicat, crescand riscul de diabet. Diabeticii ar trebui sa evite toate produsele din grau. Diabetul este indus si prin mecanisme hormonale si imunitare activate de grau. Provoaca foame si vei manca mai mult fara sa iti dai seama.
4. Graul contine lectine – mecanisme de autoaparare ale plantei impotriva daunatorilor, care impiedica digestia completa si produc daune importante la nivelul sistemului digestiv.
5. Aglutinina din germenul de grau este cea mai periculoasa dintre lectine. Favorizeaza aparitia bolilor autoimune precum Lupus, scleroza multipla, tiroida autoimuna, Chron, vitiligo, psoriazis.
6. Aglutinina din germenul de grau poate produce cardiotoxicitate, neurotoxicitate si inflamatie.
7. Impiedica buna digestie si asimilare a proteinelor din alimentatie prin inhibitorii de proteaze continuti. De unde si balonarile frecvente.
8. Daca doriti fibre, acestea pot fi obtinute cu usurinta prin consumul de legume, nuci, seminte si fructe. Conteaza calitatea si provenienta fibrelor consumate. Nu toate fibrele sunt sanatoase.
9. Consumul de grau poate agrava starile depresive si anxietatea prin alterarea productiei de serotonina. Da somnolenta contracarata de cei mai multi prin folosirea altui drog: cofeina.
10. Graul modern, si nu doar graul, ci majoritatea cerealelor, este foarte deosebit de graul de la inceputurile agriculturii. Daca omul nu era adaptat nici consumului de grau nemodificat, acum este cu atat mai putin adaptat consumului de grau modificat pentru a satisface nevoile din panificatie.
11. Amilopectina de tip A creste colesterolul LDL (colesterolul rau). Dietele bogate in amilopectina si alte tipuri de amidon pot duce la steatoze hepatice.
12. Amilopectina de tip A creste grasimea abdominala si nivelul de estrogen. Exista studii care arata ca femeile cu o dieta bogata in cereale au un risc crescut pentru cancer la san.
13. Consumul de grau scade nivelul de testosteron, creste estrogenul si poate provoca ginecomastie (sani la barbati).
14. Dupa introducerea consumului de cereale si in special de grau, sanatatea oamenilor a fost subrezita treptat: carii, oase fragile, boli de imunitate.
15. Drojdia folosita la cresterea painii este legata de probleme de sanatate precum: Candida, virusul Epstein-Barr, boli inflamatorii. Este interesant ca atunci cand se combina amidonul din faina cu zahar si drojdie, in organism rezulta alcool, ce provoaca efecte nedorite la nivelul ficatului, creierului, sistemului vascular. Desigur candidoza atrage dupa sine multe alte probleme de sanatate, producand o stare inflamatorie in organism, inflamatia fiind atat cauza cat si efect aferente multor boli.
16. Acrilamida este un compus toxic ce se formeaza in momentul coacerii si prajirii anumitor alimente. In paine, acrilamida poate fi gasita in coaja – cu cat este mai rumenita, cu atat are mai multa acrilamida. Painea prajita contine cantitati si mai mari.
17. Acidul fitic din cereale blocheaza absorbtia de minerale (calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc), afecteaza absorbtia lipidelor si proteinelor si inhiba anumite enzime care ajuta la digestia alimentelor. Acdiul fitic poate fi una dintre cauzele anemiei. Fermentarea cerealelor reduce nivelul de acid fitic, facand cerealele mai digerabile, painea avand un indice glicemic mai redus, dar nu elimina acidul fitic si nu indeparteaza celelalte probleme ale graului enumerate in articol. Exista si teorii care afirma ca acidul fitic este de ajutor in eliminarea unor substante toxice din organism (cei cu exces de fier sau pietre la rinichi), dar nu consideram ca presupusele beneficii cantaresc mai mult decat elementele cu efecte negative asupra sanatatii si oricum, acidul fitic poate fi intalnit si in alte alimente decat cerealele.
18. Glutenul este o proteina gasita in grau, dar nu numai, ce irita sistemul digestiv, atat la om cat si la animale si nu doar in cazul celor cu boala celiaca (intoleranta la gluten). Are efecte similare cu ale lectinelor.
19. Painea biblica sau painea lui Ezekiel a fost initial facuta cu o proportie mare de leguminoase fermentate, seminte si mai putine cereale. Desi leguminoasele, incoltite sau fermentate pot prezenta probleme pentru cei cu predispozitie pentru boli autoimune, se considera ca aceasta paine era oricum cu mult mai sanatoasa decat painea care se consuma astazi.
20. Pe langa problemele deja enumerate, atunci cand cumparati paine din magazin trebuie sa tineti cont de mai multe aspecte: graul a fost tratat cu pesticide si solul “ajutat' cu ingrasaminte chimice, iar aceste pesticide se traduc nu numai prin toxic, dar si prin xenoestrogeni; in fabricarea painii se folosesc tot felul de aditivi, coloranti pentru a “ajuta' aspectul si gustul acesteia; de multe ori in paine se adauga si mai mult gluten pentru a o face mai pufoasa si mai gustoasa.