x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei S-a reluat fertilizarea in vitro pe banii statului

S-a reluat fertilizarea in vitro pe banii statului

de Magda Bucur    |    02 Iun 2015   •   12:59
S-a reluat fertilizarea in vitro pe banii statului
Sursa foto: man_at_mouse/Getty Images/iStockphoto

Un cuplu din şase e afectat de infertilitate, la noi în ţară. Sunt cifre care vin să confirme locul fruntaş deţinut de România la capitolul natalitate scăzută. Mai exact, potrivit datelor INS, începând cu anul 1989 numărul de copii care s-au născut anual a scăzut constant. În 2013 s-au născut puţin peste 180.000 de copii, adică o naştere la o mie de locuitori. În acest context, reluarea programului de fertilizare in vitro de către Ministerul Sănătăţii e o gură de aer proaspăt pentru multe cupluri care nu pot face copii.

“În următoarele săptămâni direcțiile de sănătate publică vor încheia contractele cu unitățile sanitare selectate pentru demararea procedurilor de fertilizare. Estimăm că, în partea a doua a lunii iunie, cuplurile infertile care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru includerea în program vor putea depune dosarele de includere în program”, a declarat Nicolae BĂNICIOIU, ministrul Sănătății.

Anul acesta, zece clinici vor intra în programul derulat de Minister. Programul va beneficia de un buget de 1 857 000 lei. Autorităţile estimează că un număr de 300 cupluri vor putea beneficia în 2015 de procedura de fertilizare. Dacă ne luăm după rata de succes de la programul anterior, din 2011, când în urma a 1.129 de proceduri s-au născut 226 de copii, în urma acestu program s-ar putea naşte în jur de 60 de copii. Ministerul Sănătăţii a anunţat că ar putea majora suma alocată programului, în urma rectificării bugetare.

Ajutorul este încă firav. Ţara noastră decontează o singură procedură de fertilizare in vitro per cuplu, în valoare de 6.188 de lei, faţă de Bulgaria care are trei astfel de proceduri decontate, de exemplu. În acelaşi timp, autorităţile plătesc numai procedura efectivă, nu şi analizele sau medicaţia, care pot ajunge la fel de costisitoare.

"Fertilizarea in vitro este pentru multe cupluri, aşa, cam ultima redută şi se aşteaptă la multe lucruri extraordinare, dar trebuie să ştie că rata medie de succes e de 30-40% şi depinde, în funcţie de clinică. Poate să reuşească chiar de la prima procedură sau poate să fie nevoie de două, trei, poate mai multe proceduri." spune dr. Andreea Velişcu, medic specialist obstetrică-ginecologie, coordonatorul departamentului de FIV de la Maternitatea Giuleşti.

"E o sumă care într-adevăr nu acoperă, e o decontare parţială. Dar e binevenită. Uneori, cuplurile se opresc să facă fertilizare in vitro, pentru că poate le lipseşte acea mie de euro" spune Elena Miclea, directorul executiv al SOS Infertilitatea, la rândul ei mamă în urma unei proceduri de fertilizare in vitro.


Lista clinicilor selectate în program:

1.Clinica Promed System SRL (Spitalul Wellborn) Târgoviște
2. SC Life Line- Medical Center SRL București
3. SC MEDLIFE SA București
4. Clinica Medicală Gynera SRL București
5. SC BIOGENESIS IVF SRL București
6. SC Clinica Polisano SRL Sibiu
7.Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” București
8.SC BABE SRL Sângeorgiu de Mureș
9.SC Gynatal SRL Timișoara
10. SC LID MEDICAL CENTER SRL București
 

×