x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tot ce trebuie să știi despre vaccinul antigripal

Tot ce trebuie să știi despre vaccinul antigripal

de Magda Bucur    |    12 Oct 2015   •   12:57
Tot ce trebuie să știi despre vaccinul antigripal
Sursa foto: DragonImages/Getty Images/iStockphoto

Primele trei sute de mii de doze au ajuns deja în România și vor fi distribuite zilele acestea la direcțiile de sănătate publică din fiecare județ. Serul va ajunge astfel la medicii de familie și în spitale, unde persoanele aflate în grupurile țintă vor putea merge să se imunizeze gratuit.

În grupurile de risc se află persoanele care pot lua mai ușor virusul gripal și care pot suferi complicații severe, în cazul îmbolnăvirii. Este vorba de vârstnici de peste 65 de ani, copii cu vârste peste 6 luni, bătrânii din centrele de îngrijire ale persoanelor vârstnice, gravidele şi personalul medical. O altă categorie de persoane care se pot vaccina gratuit sunt pacienții cu boli cronice: cardiaci, diabetici sau persoane cu afecțiuni respiratorii. Cei care nu se încadrează în aceste categorii, dar vor să facă vaccinul, îl pot cumpăra din farmacii. O doză costă între 30 și 70 de lei, în funcție de producător. Atenție, însă, dacă aveți reacții anafilactice la proteina din ou sau vă știți cu reacții alergice la medicamente și vaccinuri, aveți interdicție la imunizare.

Când se face vaccinul?

Medicii recomandă vaccinarea încă de la îneputul sezonului, din luna octombrie sau noiembrie, pentru că organismul are nevoie de cel puțin două săptămâni să fabrice anticorpi. Vaccinul antigripal e cea mai bună formă de protecție împotriva bolii. Anul acesta, serul oferă o protecție mai mare față de vaccinul de anul trecut. Sezonul trecut, una dintre tulpinile virusului gripal a suferit o mutație după ce vaccinul fusese produs, așa că serul a oferit o pro-tecție de numai 15%. Pentru anul acestea, cercetătorii spun că rata de protecție ajunge la 50%.

Sezonul gripei e la început, iar Ministerul Sănătății a anunțat că va începe campania de vaccinare gratuită după data de 15 octombrie. Și anul acesta, statul a cumpărat 500.000 de doze de vaccin olandez.

La Institutul Cantacuzino încă nu se produce serul de imunizare
 

×
Subiecte în articol: vaccin antigripal