x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Valvă de porc sau din metal

Valvă de porc sau din metal

de Florin Condurateanu    |    06 Mai 2009   •   00:00

Din categoria bolilor de valve cardiace dobândite, şi nu cu care te naşti, cel mai des întâlnită este stenoza mitrală. S-a arătat că până prin anii 1960 îşi făcea de cap un streptococ care ducea la reumatism inflamator acut, şi acest reumatism era urmat de neplăceri la valvele inimii.



Valvele inimii sunt nişte supape cu rol de a face să curgă sângele doar într-un sens. Valva mitrală este cea mai importantă, asigurând circulaţia de la atriul stâng la ventriculul stâng. Prin atacul reumatismului şi al microbului, această valvă mitrală nu se mai închide bine şi orificiul de curgere a sângelui se îngustează. Continuă să explice intervenţia chirurgiei prof. doctor Horaţiu Moldovan, şeful secţiei de chirurgie cardiovasculară de la Institutul Inimii din Fundeni.

Când sângele este vămuit în curgerea lui prin cordul stâng de îngroşarea valvei mitrale, el bălteşte în plămâni şi strică circulaţia. Atriul stâng se dilată, fiindcă nu se goleşte bine din cauza supapei, totodată contracţia lui nu mai este suficientă şi apare fibrilaţia atrială, care este o contracţie dezorganizată. Acum, operaţia stenozei mitrale se face cu inima oprită, circulaţia dirijându-se printr-un cord artificial în afara corpului.

La începutul intervenţiilor, chirurgul pur şi simplu lărgea cu degetul supapa stricată. Din 1960 s-a trecut la înlocuirea valvei mitrale, în special în reumatismele cardiace. Valvele erau înlocuite cu proteze metalice şi biologice. Un mare chirurg român, Marian Ionescu, a ajuns profesor în Anglia şi a inventat chiar o valvă care poartă numele Ionescu-Shiley.

În anii '70-'80, în România se făceau valve din valva porcului mistreţ, un brevet al profesorului Pop de Popa. Profesorul Deac, de la Târgu-Mureş, deschidea drumul folosirii valvelor de viţel. Azi, valvele biologice se construiesc din pericard de viţel şi de porc domestic. Înlocuirea cu valve biologice din ţesut de porc sau de viţel tratat n-are nevoie de terapie cu medicamente anticoagulante, dar valva biologică are o viaţă limitată, până la 15 ani.

Valvele metalice au viaţă nelimitată, dar dezavantajul este permanenta terapie cu medicamente anticoagulante pentru a face sângele mai subţire.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă