x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 3 lucruri pe care nu le ştiai despre ţigările electronice

3 lucruri pe care nu le ştiai despre ţigările electronice

22 Mar 2017   •   16:38
3 lucruri pe care nu le ştiai despre ţigările electronice

Cele mai importante instituţii de sănătate din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, două pieţe foarte mari ale ţigărilor electronice, au atitudini diferite şi complexe asupra acestui lucru. În Marea Britanie, Public Health England şi Royal College of Physicians recomandă fumătorilor să treacă de la ţigările normale la cele electronice. Pe de altă parte, în SUA, Centers for Disease Control and Prevention şi American Lung Association pun accentul pe efectele nocive ale acestora.

Ce ar trebui să ştii despre ţigările electronice şi cât de solide sunt afirmaţiile? Scienceline începe cu cea mai importantă întrebare.

1. Pot ajuta oamenii să se lase de fumat?

O analiză din 2016 făcută de Cochrane Library confirmă acest lucru. Cochrane Library adună date din studii relevante pentru a analiza în mod sistematic intervențiile de sănătate într-un mod imparțial. Cercetarea s-a bazat  pe concluziile a două experimente controlate , în care cercetătorii au repartizat în mod aleator participanţii în grupuri identice, cu excepţia tratamentului primit: unii au primit ţigări electronice cu nicotină, iar ceilalţi, fără nicotină. „Am descoperit că ţigările cu nicotină chiar ajută oamenii să se lase de fumat”, spune Jamie Hartmann-Boyce, principalul autor al analizei, candidat la doctoratul în ştiinţele medicale la Universitatea Oxford. Aceste date au fost criticate de multi doctori şi profesori, dar Harmann-Boyce vrea să continue studiile, iar în acest moment, cel puţin 15 cercetări sunt în curs. Acesta a adăugat că nu a găsit niciun studiu relevant până acum care să îl convingă de faptul că ţigările electronice nu ajută oamenii să se lase de fumat, dar dacă vor apărea, este dispus să îşi schimbe poziţia.

2. Sunt atât de sigure precum par?

Pentru că nu ard tutun, aceste ţigări sunt cu 95% mai puţin periculoase decât ţigările normale, potrivit unui studiu din 2015 făcut de Public Health England, care spune că „majoritatea substanţelor chimice care cauzează bolille specifice fumatului sunt absente, iar cele prezente prezintă un risc limitat”. Even Glantz este de acord cu aceaste afirmaţii, dar adaugă că mai inhalezi particule ultra-fine şi metale grele. Deci pot cauza boli de inimă şi de plămâni, dar nu cancer. Teoria lui Glantz este susţinută de un raport din 2016 al Royal College of Physicians care confirmă faptul că vaporii ţigărilor electronice conţin substanţe periculoase pentru organism, dar toate sunt la un nivel mult mai mic decât cele prezente în fumul ţigărilor normale.

În orice caz, cercetătorii au nevoie de mai mult timp pentru a înţelege efectele pe termen lung ale ţigărilor electronice şi asta pentru că nu există de mult timp, spune Chris Bullen, profesor de sănătate publică la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă.

3. Creează fumători tot mai tineri?

Pentru că aceste ţigări sunt valabile şi răspândite în toată lumea deja, piaţa globală se aşteaptă să atingă suma de 16 miliarde dolari până în 2019, pentru că tot mai mulţi tineri experimentează ţigările electronice. Şi aici intervin câteva probleme îngrijorătoare care spun că acestea pot fi o poartă a adolescenţilor spre a deveni fumători înrăiţi şi să nu fumeze doar „la distracţii”. „Şapte studii longitudinale foarte importante au indicat în mod permanent faptul că adolescenţii care începeau să fumeze ţigări electronice, aveau şanse de trei sau patru ori mai mari să devină fumători în următorul an”, spune Glantz. Studiile longitudinale sunt cele care urmăresc şi observă participanţii de-a lungul unei perioade mai lungi de timp. Printre studii, Glantz se referă şi la două studii care au apărut în „Tobacco Control”, unul în „JAMA Pedriatics”, unul în „Swiss Med Weekly” şi unul în „JAMA”.

Şi în acest caz părerile sunt împărţite, iar mulţi cercetări au combătut aceste teorii cu alte studii şi au adăugat faptul că „nu există nicio evidenţă că ţigările electronice acţionează ca o rută directă spre fumat a copiilor sau nefumătorilor”.

×