Xerostomia este o afecțiune în care gura este foarte uscată din cauza lipsei de salivă. Medicii spun că ea este cauzată de funcționarea neadecvată a glandelor salivare și că poate afecta vorbirea, poate provoca halitoză (mirosul neplăcut al gurii), un număr crescut de carii și alte infecții ale gurii, precum aftele. Persoanele care suferă de xerostomie nu prea simt gustul mâncării.
Printre simptomele xerostomiei, pe lângă lipsa salivei, se numără respirația urât mirositoare, crăpăturile buzelor și ale mucoasei din interiorul gurii, lipsa gustului, afte, dureri ale limbii, sete intensă, mai ales noaptea, ulcerații ale limbii. Persoanele care suferă de xerostomie au mai multe carii și tartru, au adesea probleme la mestecat și înghițire, uneori chiar probleme de vorbire. Saliva este puțină, ațoasă și lipicioasă.
Printre cauzele acestei afecțiuni se numără medicamente ca antihistaminicele, decongestionantele sau cele pentru reglarea tensiunii. Uneori și antidepresivele pot avea acest efect. Cel mai frecvent xerostomia apare la persoanele în vârstă, pentru că acestea iau cele mai multe medicamente. Și radioterapia sau chimioterapia pot afecta glandele salivare, influențând secreția de salivă, mai ales dacă radioterapia este făcută în zona capului sau a gâtului. Tutunul, fie că este fumat sau mestecat, poate afecta cantitatea de salivă secreatată, iar deshidratarea poate duce la xerostomie.
Uneori, și anumite boli, precum depresia, diabetul, Alzheimer sau HIV/SIDA pot avea acest efect.
Cum se tratează
Dacă lipsa salivei se datorează unor medicamente pe care pacientul le ia, atunci medicul fie va modifica doza, fie va prescrie un alt medicament care să nu aibă acest efect. Există, de asemenea, medicamente care stimulează producția de salivă, pe care medicul le poate indica.
Un pacient care suferă de xerostomie trebuie să fie foarte atent la igiena orală. Este indicat să fie înlăturat tartrul și să fie tratate infecțiile gingivale, inflamațiile sau cariile. Spălatul pe dinți și folosirea aței dentare trebuie respectate cu rigurozitate.
Pentru a suplini într-o oarecare măsură saliva care lipsește, se pot sorbi lichide (necarbonatate și fără zahăr), mesteca gumă cu xilitol sau folosi o apă de gură. Trebuie însă evitate sortimentele de apă de gură care conțin alcool, pentru că ele înrăutățesc simptomele xerostomiei.
În camera unde doarme pacientul este bine să existe un umidificator, pentru ca aerul să fie mai umed. De asemenea, medicii recomandă respiratul pe nas, pentru că respirația pe gură usucă gura. Cei care suferă de xerostomie trebuie să evite fumatul, alimentele bogate în zahăr sau cele acide, mâncarea uscată, condimentată, băuturile prea calde sau prea reci. Consumul de alcool ar trebui să fie moderat sau chiar evitat, iar cafeaua, de asemenea, băută cu moderație. Alimentele care stimulează producția de salivă sunt morcovii și țelina.
Gura uscată este o problemă frecventă, mai ales atunci când sunt administrate anumite medicamente, când intervine stresul sau frica. Însă în cazul xerostomiei, gura este uscată aproape în permanență.