x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Artrozele atacă şi cartilajul şi lichidul sinovial

Artrozele atacă şi cartilajul şi lichidul sinovial

de Florin Condurateanu    |    19 Apr 2017   •   20:50
Artrozele atacă şi cartilajul şi lichidul sinovial
Sursa foto: dolgachov/Getty Images/iStockphoto

Curgerea timpului atacă fără milă articulaţiile, se degradează cartilagiul, se modifică în rău compoziţia lichidului sinovial de ungere şi se ajunge la uzura în încheieturi, în articulaţii, numele bolii fiind de artroză. În extremis, articulaţia stricată, cu dureri şi anchilozări, se înlocuieşte cu proteze de articulaţie. Este oare bine să se treacă la protezare devreme, de la primele neplăceri, sau această ultimă soluţie este cazul să fie înfăptuită după ce s-au epuizat tratamentele cu medicamente?

 

De la această dilemă au pornit polemici între reumatologi, care sunt de fapt medici internişti, şi ortopezi, care sunt şi chirurgi. Profesorul Andrei Firică, şef de şcoală în ortopedie, membru de onoare al Academiei de Ortopedie a Franţei susţine că nu trebuie să întârzii prea mult cu grefarea unei proteze, să apelezi la această soluţie când articulaţia s-a făcut praf şi pulbere. Venind pentru protezare în fază avansată a artrozei, când deteriorarea articulaţiei este profundă, chirurgul este obligat să sacrifice mult os pentru implantarea protezei. Reumatologii nu cred că e cazul să apelezi la proteză până nu epuizezi terapiile medicamentoase. Ei pledează pentru tratamente cu antiinflamatoare şi, în situaţia de dureri mari, pentru infiltraţiile cu medicamente chiar în epicentrul artrozei. Numai că medicamentele antiinflamatoare au o listă destul de mare de efecte secundare rele, dintre care şi atacul antiinflamatoarelor asupra mucoasei digestive, care provoacă hemoragii digestive cu pericol mare. Pentru preîntâmpinarea efectelor secundare asupra mucoasei digestive, administrarea de antiinflamatoare trebuie însoţită de unele medicamente de protecţie a aparatului digestiv. Oricum, doar medicii sunt cei care prescriu tipul de medicament antiinflamator care va fi utilizat, dozele şi alte amănunte. De asemenea, reumatologii atrag atenţia că infiltraţiile se fac doar de două ori pe an.

Artroza atacă acel cartilaj pe post de amortizor, el se macină, îşi pierde claritatea şi elasticitatea, se roade neuniform, în unele porţiuni se subţiază mai mult, chiar dispare cartilajul şi se ajunge la acea nedorită frecare os pe os, aducătoare de dureri mari. Se modifică în sens negativ şi componenţa lichidului sinovial, lubrifiantul în articulaţie, vîscozitatea se alterează şi, astfel, se deschide şi mai larg uşa artrozelor.

 

Cele mai frecvente implantări de proteze se fac la şold, pe locul doi e genunchiul şi mai puţine grefări la gleznă, la cot. Există o gamă largă de tipuri de proteze, medicul şi bolnavul aleg şi în funcţie de preţ, de fiabilitate, de cost. Casa de asigurări de sănătate asigură plata operaţiei şi a preţului unei proteze de complexitate medie.

×
Subiecte în articol: artroza