x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Avem vaccin antigripal, dar nu avem un studiu clinic

Avem vaccin antigripal, dar nu avem un studiu clinic

de Magda Marincovici    |    16 Ian 2014   •   20:54
Avem vaccin antigripal, dar nu avem un studiu clinic

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că Institutul Cantacuzino a finalizat producţia de vaccin antigripal, însă pentru aceste doze nu există un studiu clinic de la Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM).

“Avem o problemă cu faptul că între Institutul Cantacuzino şi ANM nu a fost o legătură de colaborare foarte explicită, în sensul în care ANM a fost în fiecare fază de fabricaţie prezentă cu acreditare, pe fiecare bucăţică în parte, nespunându-i institutului, dar şi institutul având o problemă că la finalizarea producţiei este obligatorie efectuarea studiului clinic. Când au terminat producţia şi s-au dus la ANM, au spus: staţi o clipă, că voi nu aveţi studiul clinic. Deocamdată, producţia este gata. Încercăm să facem acest studiu (...), astfel încât până la sfârşitul lunii să punem vaccinul pe piaţă”, a explicat demnitarul.

Ministrul Nicolăescu a susţinut că a “rugat” părţile responsabile să fie scurtată perioada de studiu clinic pentru vaccinul antigripal de la Institutul Cantacuzino.

“Noi am rugat, fără să facă derogare de la lege, de la calitate, i-am rugat să vadă dacă pot scurta perioada de studiu clinic. Aşteptăm săptămâna viitoare un răspuns al unei comisii pe care am numit-o prin ordin să facă o asemenea analiză', a mai arătat ministrul.

El a adăugat că, deocamdată, există suficient vaccin antigripal şi că nu este nevoie de intensificarea campaniei de vaccinare, întrucât România nu are în prezent risc de gripă.


×
Subiecte în articol: vaccin antigripal