Bolile cardiovasculare provoacă un deces din două în Europa, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în European Heart Journal. Studiul remarcă progresia acestor boli şi diferenţele majore între ţări. Cercetătorii de la Universitatea Oxford au colectat şi analizat informaţiile medicale şi ştiinţifice furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii privitoare la 52 de ţări europene legat de impactul bolilor cardiovasculare. Rezultatele acestei anchete de mari dimensiuni arată că, în privinţa riscurilor bolilor cardiovasculare, între aceste ţări, sunt diferenţe majore.
În primul rând, cercetătorii britanici au stabilit că bolile cardiovasculare provoacă, pe continentul nostru, de două ori mai multe decese comparativ cu cancerele şi ucid aproximativ patru milioane de persoane în fiecare an. 1,8 milioane de europeni suferă de boli coronariene, 1 milion sunt persoane care au supravieţuit unui accident vascular cerebral cu diferite sechele şi 1,2 milioane de persoane au alte boli cardiace. Bolile cardiovasculare sunt răspunzatoare de mai puţine decese comparativ cu cancerele la bărbaţi în următoarele ţări: Belgia, Danemarca, Franţa, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia şi San Marino. În schimb, cercetătorii nu au constatat progrese în unele ţări, cum este Rusia, unde rata de deces în cazul bărbaţilor, dar şi al femeilor de toate vârstele este de şase ori mai mare comparativ cu Franţa, Ucraina, Belarus şi Kazahstan. Scăderea globală a numărului acestor decese în ţările cu venituri mari este probabil influenţată de conştientizarea importanţei factorilor de risc cardiovasculari, de lupta contra tabagismului, dar şi de tratamentele preventive mai eficiente, subliniază Nick Townsend, coautor al acestui studiu. Specialistul britanic mai avertizează că sunt însă şi alţi factori de risc, cum este extinderea obezităţii, care pot să determine ca aceasta tendinţă de scădere a ratei de deces prin boli cardiovasculare în ţările bogate să piardă teren.
În al doilea rând, studiul mai demonstrează că aceste boli reprezintă principala cauză de deces în cazul femeilor din Europa, cu excepţia celor din Danemarca. Concret, rezultatele studiului arată că 51% dintre femei mor ca urmare a unei boli cardiovasculare comparativ cu 42% în cazul bărbaţilor. “Această diferenţă este determinată, în principal, de rata mai mare a accidentelor vasculare cerebrale la femei. În privinţa bolilor coronariene, la bărbaţi şi femei, procentele sunt sensibil egale (20% şi 21%)”, indică Nick Townsend.
Prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, semnala în iunie 2014 că “aproximativ 150.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60% din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante în viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat, obezitate, fumat, sedentarism”. Nici viitorul nu sună bine. În următoarele două decenii, bolile cardiovasculare se vor menţine în topul bolilor care fac cele mai multe victime, iar România printre ţările cu risc major. “Alarmant este că a scăzut şi vârsta la care apare boala, pentru că toată această patologie este cauzată de modul nostru de viaţă. Boli care apăreau la 40-50-60 de ani apar acum la 20 de ani”, susţine prof. dr. Dan Gaiţă.