x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cancer tratabil, depistat prea târziu în România

Cancer tratabil, depistat prea târziu în România

de Monica Cosac    |    09 Mai 2017   •   14:30
Cancer tratabil, depistat prea târziu în România
Sursa foto: Tharakorn/Getty Images/iStockphoto

Şapte din zece femei din România sunt diagnosticate cu cancer ovarian abia când ajung în stadii avansate ale bolii, avertizează medicii. Simptomele apar în stadii tardive, când cancerul este deja extins, şi sunt asociate cu alte afecţiuni banale, mai spun specialiştii, subiniind că este important ca femeile să meargă preventiv la un consult ginecologic, măcar o dată pe an. Descoperirea bolii într-un stadiu incipient poate însemna vindecare.

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai crunte tipuri de cancer, având cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine. Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian trăiesc mai mult de cinci ani de la diagnosticare, în timp ce, în cazul pacientelor cu cancer mamar procentul este aproape dublu (89%).

Medicii oncologi atrag atenţia asupra faptului că, deşi este una dintre afecţiunile care pot fi tratate dacă sunt depistate la timp, majoritatea femeilor din România sunt diagnosticate cu cancer ovarian abia când se află în stadii avansate ale bolii - stadiul 3 sau stadiul 4 - când este mult mai greu sau imposibil de tratat.

“Din nefericire, cam 70% dintre paciente sunt diagnosticate în stadii avansate şi din acestea 30% supravieţuiesc la 5 ani. Ar trebui să se ducă la controalele ginecologice de câte ori este nevoie”, a afirmat Prof. dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic oncolog la Institutul de Oncologie din Bucureşti, subiniind că orice femeie ar trebui să meargă la ginecolog măcar o dată pe an.

“Cel mai frecvent, acestea invocă faptul că le este jenă sau că se tem pentru că nu ştiu ce prespune efectiv consultaţia. Cu toate acestea, cancerul ovarian este una dintre afecţiunile care, depistate la timp, pot fi tratate“, a explicat dr. Stănculeanu, menţionând că boala poate să apară atât la vârstă tânără, cât şi la cea înaintată, însă majoritatea cazurilor apar la 40 - 50 de ani.

Ieri, cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), a anunțat înscrierea României în Coaliția Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition).

În acest an, campania internaţională derulată de organizaţie se numeşte “VoceaTAseaude” şi are scopul de a convinge cât mai multe femei să meargă la medic pentru consultaţii periodice, pentru că aceasta este principala metodă prin care cancerul ovarian poate fi depistat înainte de a fi prea târziu.

Accesul la medic, o problemă pentru femeile din rural

Potrivit preşedintelui FABC, informarea femeilor din mediul rural şi accesul acestora la consult de specialitate reprezintă o problemă majoră, deoarece nici medici de familie nu sunt suficienţi. “Nu ştiu ce vom face în mediul rural, acolo este o problemă majoră. În multe localităţi lipseşte asistenţa medicală primară. (…) În mediul rural,ajunge foarte greu chiar informaţia, prezenţa medicilor specialişti este dificilă”, a spus Irimia, adăugând că a găsit şi localităţi în care medicul de familie ajunge doar o dată la câteva zile, sau chiar o dată pe lună. Potrivit acestuia, în cadrul campaniei de informare demarate de FABC, cele 26 de asociaţii membre ale organizaţiei vor atrage atenţia asupra acestei afecţiunicrunte şi în mediul rural. 

Antecedentele familiale, infertilitatea, absenţa naşterilor, debutul precoce al ciclului menstrual (sub 12 ani) şi administrarea terapiei hormonale de substituție sau a estrogenilor sunt doar câţiva dintre factorii de risc pentru cancerul ovarian.

 

 

 

×
Subiecte în articol: cancer ovarian oncologie