x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi mâncăruri grase?

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi mâncăruri grase?

de Magda Bucur    |    20 Noi 2017   •   20:50
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi mâncăruri grase?

Trebuie să recunoaștem, mâncarea grasă, mai ales de tip fast-food este extrem de tentantă adesea. Cine poate refuza un burger suculent și o porție de cartofi prăjiți în baie de ulei, crocanți? Totuși, de multe ori, după ce ”devorăm” un astfel de meniu simțim că ceva nu este în regulă în corpul nostru: balonare, senzație de somnolență, iar pe termen lung probleme și mai mari, precum acneea sau chiar boli metabolice. De ce se întâmplă acest lucru? Știm, în general, că mâncarea grasă nu e bună pentru sănătate, dar iată, concret, ce se întâmplă în corpul nostru atunci când mâncăm ceva gras:

 

1.Tensionează sistemul digestiv. Atunci când mâncăm ceva foarte gras, volumul de grăsimi pune o presiune foarte mare pe sistemul nostru digestiv, spun nutriționiștii. Dintre toate substanțele pe care le ingerăm (grăsimi, carbohidrați, proteine), grăsimile sunt digerate cel mai lent. Este nevoie de multe enzime și sucuri digestive, precum bila sau acidul stomacal,  pentru ca acestea să fie descompuse. Dar, de multe ori, în stomacurile noastre este deja un deficit de astfel de sucuri. Sunt o mulțime de factori, printre care stresul sau anumite medicamente, care le reduc în mod natural. Astfel că atunci când există deja un dezechilibru și e nevoie ca grăsimile să fie procesate, sistemul digestiv va lucra foarte mult peste capacitatea sa obișnuită iar acest lucru duce la balonare, greață și disconfort.

 

2.Te trimite direct la toaletă. Ați observat că de multe ori după ce mâncați ceva foarte gras și uleios aveți rapid nevoie la toaletă? Este o consecință a faptului că sistemul digestiv este presat. Astfel mâncarea nu doar că va sta multă vreme în stomac, dar ar putea chiar intra nedigerată în intestine, provocând diaree sau dureri de burtă.

 

3.Distruge bacteriile bune din sistemul digestiv. Mâncărurile grase nu conțin grăsimi sănătoase așa cum este cazul fructului de avocado, al peștelui, al uleiului extravirgin de măsline sau chiar a untului. Iar atunci când balanța înclină în dreptul grăsimilor nesănătoase, echilibrul acizilor grași din corp este distrus. În consecință, apar dezechilibre la nivelul bacteriilor bune din sistemul digestiv, al hormonilor din corp și chiar al sistemului imunitar.

 

  1. Poate provoca acnee. Chiar dacă nu vedem coșurile apărând imediat după ce am mâncat un burger, medicii sunt de părere că un consum îndelungat și o dietă dezechilibrată bazată mai ales pe mâncăruri grase pot duce la apariția acneei. Aceasta e cauzată în special de dezechilibrele hormonale și bacteriene iar mâncărurile grase sunt răspunzătoare de amândouă.
  2. Crește riscul de boli cardiovasculare și diabet. Unele studii recente realizate la Harvard au arătat că persoanele care mănâncă prăjeli de patru până la șase ori pe săptămână au un risc de a face diabet de tip 2 cu 39 de procente mai mare decât normalul. În același timp, riscul de a dezvolta boli coronariene a crescut și el în cazul acestor persoane cu 23%. Iar pentru cei care consumau măncăruri grase sau prăjite în fiecare zi, aceste procente erau și mai mari.

 

×